Două treimi din cheltuielile publice s-au dus pe salarii, pensii și ajutoare

0

Cheltuielile totale au fost de 34,6 miliarde lei, din care 22,5 miliarde lei s-au consumat pentru salarii, pensii și ajutoare sociale, cu 2,5 miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

Veniturile au fost de 35,4 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din PIB, cu 4,6% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+39,3%), taxa pe utilizarea bunurilor (20,3%), accize (5,9%), contribuții de asigurări sociale (+9,5%) și TVA (+4%).

 

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decât în aceeași perioadă din 2015, în condițiile în care începând cu luna februarie 2016 se reflectă pe lângă măsura de reducere a cotei de TVA la 9% pentru alimente și servicii de restaurant, aplicabile începând cu 1 iunie 2015, și măsura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%, precizează ministerul.

 

În ianuarie 2016, încasările din TVA au fost de 6,97 miliarde lei, rezultând că, în februarie s-au redus la jumătate față de prima lună. Încasările din contribuții de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Administrațiile locale au înregistrat creșteri față de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,2%, impozite și taxe pe proprietate cu 2,1%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 4%.

 

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 34,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 9,9% față de aceeași perioadă din anul precedent și cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

 

Articolul integral pe profit.ro