Dovada: Cîțu l-a dat afară pe Berbecar pentru că acesta a respectat ceea ce Cîțu a decis

0

Jurnalistul Liviu Avram scoate in evidenta faptul ca premierul Florin Citu l-a demis pe Vlad Berbecar in baza unui argument fals. Citu i-a reprosat lui Berbecar ca nu a facut nicio „evaluare” a spitalelor in acest an in conditiile in care chiar el a emis o ordonanta in care se prevede „suspendarea evaluarilor de spitale pe perioada starii de alerta”.

„Judecati si voi. In stanga e postarea celui demis de Florin Citu pentru incendiul de la Constanta, pe motiv sa nu a evaluat niciun spital din iunie, cand a fost numit, pana acum.

In dreapta este ordonanta de urgenta din aprilie, prin care Florin Citu a dispus suspendarea evaluarilor de spitale pe perioada starii de alerta.

Ma intreb – da, abia acum ma intreb cu adevarat – daca omul asta e sanatos la cap”, a scris Liviu Avram pe Facebook.

Presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), Vlad Teodor Berbecar, anunta ca a aflat de demiterea sa, de catre premierul Citu, de la televizor. „Avea nevoie de un nou tap ispasitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanta si eram ultimul om propus de USR PLUS intr-o institutie publica din subordinea Guvernului”, subliniaza Berbecar, un specialist recunoscut in domeniu.

„Am aflat de la televizor ca am fost demis de premierul Florin Citu. Motivul oficial este ca de la numirea in functie nu au mai avut loc evaluari ale unitatilor sanitare.

Poate Florin Citu nu stie, dar in cadrul intregului proces de evaluare si acreditare a unitatilor sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata starii de alerta, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptata de acelasi premier. Practic, Florin Citu a suspendat vizitele de evaluare din spitale in 15 aprilie 2021, cu o luna de zile inainte ca eu sa fiu numit in functie.

Chiar si in aceasta situatie, activitatea de acreditare a continuat, dovada fiind ordinele cu unitatile sanitare cu paturi incadrate in categorii de acreditare, care au fost publicate lunar in Monitorul Oficial, inclusiv in luna septembrie.

Chiar daca se decisese cu ceva timp in urma suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului ca multe spitale si-au schimbat structurile de functionare, transformandu-se in spitale pentru pacientii COVID, ANMCS-ul si-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispozitie, anume vizite de monitorizare tematica.

Astfel, in perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unitati sanitare din toata tara, urmand ca din ianuarie sa reinceapa un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematica desfasurate anul acesta s-a aflat si siguranta echipamentelor si a instalatiilor. In ciuda faptului ca verificarea instalatiilor de oxigen sau a instalatiilor electrice nu intra in atributiile Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, in cadrul procesului de monitorizare tematica au fost inclusi si unii indicatori meniti sa diminueze riscurile care pot aparea in actualul context pandemic.

Premierul Florin Citu avea nevoie de un nou tap ispasitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanta si eram ultimul om propus de USR PLUS intr-o institutie publica din subordinea Guvernului”, a scris Berbecar pe Facebook.

Berbecar, medic de profesie, are un CV impresionant. Este absolvent al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” Bucuresti si medic specialist medicina interna cu experienta de peste 8 ani in domeniul sanatatii. El este membru fondator al European MD PhD Association si al Asociatiei ”Caravana cu Medici”, unde a activat ca secretar general in ultimii 6 ani.

Vezi aici CV-ul lui Berbecar.

Prim-ministrul Florin Citu a anuntat, vineri, ca a cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infectioase Constanta, Stela Halichidis, si ca l-a destituit pe presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), Vlad Teodor Berbecar.

„Am luat doua decizii. In primul rand, l-am sunat pe domnul primar al Constantei, Virgil Chitac, si am cerut sa o demita din functie pe doamna manager al Spitalului de Boli Infectioase. In acelasi timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe presedintele ANMCS, care de cand a intrat in functie nu a mai facut nicio evaluare si era in atributiile domniei sale sa faca evaluari si in ceea ce priveste acreditarile spitalelor din Romania. Mai ales ca la acest spital din Constanta avem mai multe nereguli, pe care le-am descoperit in acest moment”, a afirmat premierul, la Palatul Victoria.

El a adaugat ca presedintele ANMCS nu a facut nicio evaluare „fizica”, „nu a mers la spitale, cu evaluatorii”, ci s-a „bazat doar pe declaratii pe proprie raspundere” ale managerilor unitatilor sanitare.

„Ultimul ordin care arata un program pentru evaluarea spitalelor a fost semnat in decembrie 2020. S-a incheiat acel program, iar domnul presedinte nu a facut acest lucru. Eu il demit pe domnul presedinte pentru ca este in subordinea Secretariatului General al Guvernului si pot sa fac acest lucru. Arata clar ca nu si-a dus la indeplinire atributiile pe care le-am dispus in ceea ce priveste pregatirea valului patru (al pandemiei de COVID-19)”, a spus Citu.