Dragnea: Prima mare dezbatere privind proiectul regionalizării va avea loc la Academia Română pe 2 aprilie

0

”Vor fi invitaţi toţi cei care au lucrat şi lucrează în diverse structuri, la proiectele de regionalizare şi descentralizare, urmând a fi prezentat şi dezbătut un prim Raport de progres, dar şi criteriile care stau la baza regionalizării, acţiune ce va fi urmată, pe o perioadă de câteva luni, de multiple dezbateri la nivel naţional”, a precizat Liviu Dragnea.

 

El a spus că ”este o datorie istorică şi civică” pentru toţi preşedinţii de Consilii Judeţene, primarii localităţilor, dar şi pentru toţi liderii locali din PSD, ”să sprijine proiectul regionalizării, explicând cetăţenilor necesitatea implementării proiectelor în 2013″, deoarece dacă în acest an nu se demarează procesul ”va fi foarte dificil ori aproape imposibil” să mai fie realizat ,,în următorii şapte ani”.

 

”În 2013 fiecare stat membru al UE negociază cu CE acordul de parteneriat, adică programele operaţionale, modul cum vor fi cheltuiţi banii alocaţi. Pe o structură administrativă am fost la Bruxelles, am vorbit cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, inclusiv cu comisarul european pe domeniu, şi am obţinut angajamentul lor de a negocia cu România plecând de la ideea că vom înfiinţa regiunile până la finele anului. Dacă nu le înfiinţăm şi intrăm în 2014 tot cu actuala structură teritorial-administrativă, în următorii şapte ani nu o mai putem face pentru că va fi foarte greu, aproape imposibil să mai schimbăm această structură pe parcursul unui exerciţiu financiar care a fost negociat”, a explicat Liviu Dragnea în cadrul Conferinţei Judeţene de alegeri din PSD Bacău.

 

În context, referindu-se la stadiul în care se află proiectul regionalizării faţă de termenele angajate cu Bruxelles, ministrul Dragnea a precizat, în declaraţia pentru Agerpres, că ”în acest moment România este în situaţia în care poate să ducă la capăt regionalizarea”, existând ”un calendar de acţiune”.

 

”În final de septembrie, început de octombrie, în proiectul de Constituţie ar urma să apară noţiunea de regiune, iar imediat după aprobarea prin referendum a Constituţiei va fi prezentat, în proiect, pachetul legislativ aflat, în prezent, în lucru, cuprinzând ‘desenul’ regiunilor, reşedinţele acestora”, a spus Liviu Dragnea.

 

Potrivit acestuia, legislaţia privind regionalizarea ar putea fi prezentată Parlamentului, ”eventual prin angajarea răspunderii guvernamentale”, astfel ca ”până la finele lunii decembrie să fie stabilite structurile de conducere şi modalităţile de alegere a acestora, în mod indirect ori prin rotaţie”.

 

Ministrul a precizat că procesul regionalizării ar urma să fie încheiat deplin în 2016.

 

”În anii 2014, 2015 se vor constitui cu migală instituţiile regionale, structura regională, iar toate competenţele de absorbţie de fonduri europene în aceşti ani de tranziţie vor trece de la nivel central la nivel regional în aşa fel încât 2016 să fie anul în care o regiune din România să devină partener direct cu Bruxelles. Atunci se vor constata direct, nemijlocit, beneficiile felului în care judeţele, de exemplu din Moldova, vor lucra împreună, ce înseamnă, şi cum să se bată împreună pentru viitorul zonei, iar Regiunea de Nord-Est nu o să mai fie una dintre cele mai sărace din Europa, ci una care, dezvoltându-se pe proiecte mari, să permită oamenilor să îşi găsescă de lucru în zonă”, a spus Liviu Dragnea.

 

Ministrul dezvoltării şi administraţiei publice a adăugat că, în prezent, ”există trei categorii de percepţii despre regionalizare în România”.

 

”Sunt unii care înţeleg ce înseamnă acest proces complicat şi delicat dar benefic, cât de important este, şi îl sprijină, alţii care înţeleg ce aduce regionalizarea, dar încearcă să blocheze acest proces temându-se că vor fi lipsiţi de ghemul ăla de putere de la Bucureşti şi nu vor din acest motiv ca resursele să vină direct către regiuni. Şi mai este o a treia categorie care habar nu au, dar îşi dau cu părerea. Este de bine ori de rău, nu contează. Se bagă singuri în seamă”, a explicat Liviu Dragnea. El a precizat, apoi că ”este rolul Guvernului Ponta să acţioneze, să explice, să ducă acest proiect până la capăt”.

 

,,Eu mi-am asumat, în calitate de conducător al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiectul regionalizării, dar şi pe cel al descentralizării, să le realizez în termenul discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a concluzionat Liviu Dragnea.