AcasăEconomieCompaniiDupă 100 de ani de poluare va ajunge zonă verde. Soceram cumpără...

După 100 de ani de poluare va ajunge zonă verde. Soceram cumpără cea mai veche rafinărie din România și din Europa

Producătorul de materiale de construcţii Soceram Câmpina a achiziționat Rafinăria Steaua Română de la TDR București, în urma unei tranzacții de circa 5 milioane de euro ce s-a perfectat în ultima parte a lunii octombrie.

Este vorba de un teren de 17 hectare situat în centrul orașului Câmpina și cu o parte din construcțiile aflate pe acesta, precum Secția Chimică, Stația de apă veche, Stația de apă nouă, canalul de aducțiune apă, diverse instalații și stocuri de produse.

Rafinăria, înființată în 1895, a intrat în 2020 în faliment, după opt ani de insolvență. La finalul anului trecut activele au fost cumpărate de către TDR Energy SRL București. După doar o lună de zile, aceasta a vândut către Mouse Design Construct SRL 16 batale de gudroane acide. Tot atunci a fost vândut și stadionul rafinăriei. Totodată, o parte a terenului de pe Calea Doftanei, situat la intersecția cu Strada B.P. Hașdeu, a fost achiziționat de societatea Cirex. Tranzacția recentă dintre Soceram și TDR Energy nu include cele 16 batale și stadionul.

Prima problemă de rezolvat

Practic, Soceram devine proprietară pe aproximativ 17 hectare din ceea ce a fost prima rafinărie de petrol din țară și din Europa. Întâia problemă pe care trebuie să o rezolve noul proprietar este depoluarea site-ului, pentru că vreme de 100 de ani locul a fost poluat masiv. Costurile de depoluare și reconversie vor fi considerabile, au estimat reprezentanții companiei. Aceștia au declarat pentru money.ro că își vor asuma toate costurile pentru a reabilita zona.

Intențiile noului proprietar

Soceram, proaspătul proprietar a 17 hectare din terenul fostei rafinării, dorește construirea unui parc, a unui muzeu al industriei câmpinene precum și a unor clădiri comerciale sustenabile energetic. Parcul va include și un loc de joacă pentru copii. De altfel, Soceram va colabora cu cetățenii orașului Câmpina în ceea ce privește dezvoltare proiectului, conform reprezentanților companiei. Parcul va fi public – de altfel, nu va fi primul parc pus pe picioare de către compania Soceram. În urmă cu câțiva ani a aranjat un parc pe platoul Muscel din municipiul Câmpina.

Istoria Rafinăriei Steaua Română

Steaua Română a fost singurul producător de parafină din țară iar 40% din producția sa mergea către export. A fost o vreme când cifra de afaceri era în jur de 100 milioane de euro pe an. Capacitatea sa nominală de rafinare era de 500.000 de tone de țiței pe an.

Construită în așa numitul ”Texas românesc”, Steaua Română a declanșat imediat după înființare, în 1895, o adevărată revoluție industrială și socială pentru orașul Câmpina și împrejurimi. În numai câțiva ani, au fost construite mai multe străzi noi, pavate, s-a introdus apă curentă la robinet și iluminatul electric. De asemenea, numărul locuitorilor a crescut vertiginos. Dacă în 1897 Câmpina numără circa 2.800 de locuitori, în anul 1912 numărul acestora depășea 8.500. Țăranii din satele învecinate au învățat noi meserii, necunoscute până atunci în zona: rafinori, sondori, operatori de instalații, cazangii. În anul 1904, se deschide în Câmpina o școală de maiștri, sondori și rafinori – prima de acest gen din Europa.

În perioada anilor 1910 -1913, în “Rafinăria Steaua Română” investește firma germană Deutsche Petroleum A.G. Are loc o mărire a capitalului social de la 30.000.000 lei la 100.000.000 lei prin emiterea a 70.000.000 lei acțiuni noi, subscrise în întregime de Deutsche Petroleum A.G.’

În timpul primului război mondial, multe din instalațiile rafinăriei au fost distruse de către Aliați pentru a nu cădea în mâinile inamicului. Ulterior sondele și rafinăria au fost refăcute în regim de urgență de către germani. În anul 1917, Kaizerul Wilhelm al II-lea și Mareșalul Machensen au vizitat Câmpina, atât de cunoscută pentru petrolul și rafinăria ei.

Perioada interbelică este considerată perioada de glorie a Rafinăriei “Steaua Română”, când au fost modernizate instalațiile, au fost cumpărate utilaje noi, ajungându-se la prelucrarea unei cantități record de 1,4 milioane tone de țiței/an.

În al doilea război mondial, Rafinăria Steaua Română își continuă producția, devenind astfel un obiectiv important de război. Germanii, interesați de asigurarea combustibilului necesar uriașei mașini de război, acordă o atenție deosebită obiectivuluil. Practic, rafinăria a contribuit la efortul de război hitlerist. Rafinăria a lucrat atunci din plin și a furnizat frontului motorină, benzină, uleiuri și alte derivate. La 1 august 1943, escadrilele britanice și americane au bombardat unitatea, distrugând instalațiile, sondele, lăsând în urmă un adevărat dezastru. În 1944 (5-6 mai; 10 și 18 august), rafinăria va suferi alte 4 bombardamente, care o aduc în stare de neoperativitate.

După război, rafinăria a avut nevoie de 4 ani pentru a se reface. În 1948, la naționalizare, regimul comunist a preluat rafinăria în stare de funcționare la capacitate refăcută, de circa 500.000 tone/an. Circa jumătate de secol, Rafinăria “Steaua Română”, ca întreagă economie românească, cunoaște o perioada de funcționare bazată pe principiile socialiste de divizare a activității. Această a dus la specializarea strictă a rafinăriei în producția de uleiuri parafinoase și de parafină, multe din celelalte produse fiind livrate prin sisteme de conducte către alte rafinării.

În 1997, a fost privatizată, pachetul majoritar de acțiuni (82,45%) a intra în posesie Omnimpex Chemicals. Activitatea de bază a rafinăriei a fost întreruptă temporar din februarie 2009 până în iunie 2010, din cauza lipsei de finanțare pentru achiziția țițeiului. În iulie 2010, compania și-a concediat toți cei 334 de angajați.

Soceram, unul din principalii producători de BCA din țară

Soceram este unul dintre cei mai importanți producători de BCA din țară. Recent, compania a finalizat construcția fabricii din localitatea Cordun, județul Neamț, după o investiție de peste 20 milioane de euro. Capacitatea unității este de 450.000 mc/an însă strategia investițională continuă cu dezvoltarea unor noi și moderne capacități într-o altă zona a țării. În acest sens a fost obținută Autorizația de Construire, au fost contractate echipamentele și elaborate documentațiile de proiectare în vederea demarării lucrărilor de realizare  a unei noi  fabrici de producere BCA, cu capacitate mărită de 550.000 mc/an și tehnologie SMART, în județul Gorj.

Compania câmpineană Soceram deține două fabrici de BCA, o fabrică de producere mortare și o fabrică de cărămidă, cu acoperire națională și cu posibilitate de export.

 

 

Ultimele Articole