Durerile de stomac – 5 cauze comune

0

Durerile de stomac pot fi determinate de o destul de mare varietate de cauze, multe dintre ele absolut benigne sau chiar ușor de tratat. În acest articol poți afla care sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac și care sunt opțiunile de tratament pentru fiecare dintre ele. 

1.   Gastrita

Gastrita este o iritație a mucoasei stomacului, determinată de multe ori de un exces de secreție acidă. Gastrita se asociază frecvent cu stresul și cu o alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi nesănătoase, prăjeli și cofeină. 

În gastrită, durerile de stomac apar adeseori imediat după masă. Ele pot fi mai puternice în cazul consumului unor alimente acide sau cu puternic efect iritant. 

Durerea gastrică poate apărea și pe fond de foame, când secreția de acid gastric nu este atenuată de consumul de alimente. 

Diagnosticul de gastrită se formulează pe baza semnelor clinice, dar se confirmă, în general, prin endoscopie. Tratamentul presupune o anumită dietă și utilizarea de medicamente inhibitoare ale pompelor de protoni, care reduc sinteza de acid gastric. 

2.   Ulcerul gastric 

Ulcerul gastric are, în etiologia sa, o infecție cu o bacterie denumită Helicobacter pylori. Helicobacter se găsește în stomacul multor persoane asimptomatice, dar la unii indivizi contribuie la declanșarea ulcerului, cu simptomele aferente: durere, vărsături, sânge în scaun și în vomă etc. 

Infecția cu Helicobacter se confirmă consecutiv unei analize a scaunului, care identifică bacteria. Tratamentul este unul complex și de durată și presupune asocierea a două antibiotice pentru anihilarea bacteriei și a unor medicamente care reduc aciditatea gastrică, pentru a permite mucoasei stomacului să se refacă. 

3.   Indigestia

Cu toții am trecut, la un moment, dat, printr-un episod de indigestie ca urmare a unei mese bogate, a unei combinații nefericite de alimente sau a consumului unor preparate pe care stomacul nu le-a digerat prea bine. 

Indigestia apare de obicei după o masă copioasă, adesea foarte bogată în grăsimi. Simptomele indigestiei sunt ușor de recunoscut: disconfort în zona stomacului, în centrul abdomenului, sub stern, senzație de greață și de sațietate care se prelungește, senzație de „bolovan în stomac”. 

4.   Refluxul gastroesofagian

În cazul refluxului gastroesofagian, sfincterul esofagian inferior nu este suficient de bine închis, motiv pentru care acidul gastric urcă în esofag. Pentru că mucoasa esofagiană nu este concepută să reziste contactului prelungit cu acidul gastric, ea devine iritată și, în unele cazuri, poate ulcera, ceea ce determină durere.

Simptomele pe care le provoacă esofagita de reflux sunt destul de caracteristice: arsură în capul pieptului, însoțită de durere mai mult sau mai puțin intensă. 

5.   Cancerul de stomac

Cancerul de stomac nu este una dintre cele mai frecvente forme ale acestei boli, dar de multe ori este diagnosticat târziu, deoarece pacienții au tendința de a pune simptomele bolii pe seama altor afecțiuni gastrice. Durerea este privită ca o indigestie sau o gastrită, o eventuală sângerare trece neobservată sau este considerată o consecință a ulcerului și așa mai departe.

Endoscopia digestivă este metoda de elecție pentru diagnosticarea cancerului gastric, având și avantajul de a facilita prelevarea unei biopsii pentru identificarea tipului de tumoră. Ulterior, metodele avansate de imagistică permit evaluarea extinderii bolii și a fazei acesteia. 

Sursa foto: Shutterstock

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.