Duşa: România ar putea trimite zece militari în Mali, se va discuta în CSAT

0

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la finalul unei vizite făcute la Spitalul Militar, la ce nivel este pregătită România să participe din punct de vedere militar în Mali, Mircea Duşă a declarat că ţara, ca stat NATO şi UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme.

„România, ca ţară NATO şi ca ţară a UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marţi, CSAT. Preşedintele a anunţat că va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire şi la nivel de ofiţeri de stat major. Dacă cei de la CE şi UE vor considera că trebuie să sprijinim tehnic şi logistic operaţiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marţi, după şedinţa CSAT”, a spus Duşa.

Duşa a avut, vineri dimineaţă, o întâlnire cu conducerea Spitalului Militar din Cluj-Napoca, urmând să meargă la Flotila 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi la batalionul de tancuri din Turda.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că România va fi solidară cu Franţa, „dar dacă cineva ne vede trimiţând trupe luptătoare în Mali se înşală”, şeful statului precizând că ţara noastră poate asigura instructori sau materiale pentru armata statului african.

Premierul Victor Ponta declara, sâmbăta trecută, la sediul MAE, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu pe tema prezenţei militare a României în Mali, el arătând că la şedinţa CSAT, convocată pentru 5 februarie, se vor lua decizii concrete pe această temă.