AcasăGeneralEchipe românești în top 100 mondial WiDS Datathon by Stanford University

Echipe românești în top 100 mondial WiDS Datathon by Stanford University

Primele trei echipe românești participante la concursul international în domeniul “data science” WiDS DATATHON, organizat de Think Thank 360 sub egida Stanford University SUA, s-au clasat în top 100 mondial, din peste 800 de echipe participante. Concursul WiDS Datathon a fost o premieră în România, reunind participanți din mediul antreprenorial, academic, guvernametal și industrie și a adus  în prim plan echipe românești  care au concurat cu profesioniști internaționali pentru a-si perfecționa abilitățile în domeniul științei datelor. Tema propusă în acest an a fost schimbări climatice și energie verde, participanții fiind provocați să construiască modele inovative de eficiență energetică a clădirilor în baza analizei seturilor de date puse la dispoziție de organizatori.

Remus Racolța, Data & Analytics Manager @ ING Tech , sublinia că: “Implicarea în inițiativa WiDS, în calitate de mentor, mi-a adus satisfacții, în primul rând, pentru că am putut contribui la dezvoltarea și vizibilitatea științei datelor, un domeniu cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a României. Cred în continuarea eforturilor în această direcție și în România ca viitor pol de cunoaștere în data science”.

Din totalul de 829 de echipe la nivel mondial, echipele românești câștigătoare s-au clasat după cum urmează:

PREMIUL I (nr. 36 mondial)

Echipa AVERESCU: Elena Paraschiv, Alexandru Stanciu, Andreea Dinu, Ovidiu Bica

PREMIUL II (37 mondial)

Echipa AI_Cluj: Anca Goron, Anca Marginean, Vanessa Mercea, Diana Panisoara

PREMIUL III (79 mondial)

Echipa ROSPIN Data Team: Andrada Preda, Stefania Cantaragiu, David Rusen, Dragos Ilinca

Premierea echipelor românești a avut loc la sediul instituției reprezentate de echipa câștigătoare – Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică- ICI București. “Participarea la WiDS Datathon, organizată de Stanford University, a fost o provocare, dar și o bună oportunitate de a experimenta optimizări ale modelelor care au la baza stiinta datelor si de a îmbunătăți soluțiile propuse. De asemenea, acest concurs a fost un prilej a ne ambiționa si demonstra, chiar și la nivel international, faptul că avem competențe importante într-un domeniu de mare noutate în România”, a declarat echipa AVERESCU.

“Numărându-ne printre puținele echipe din concurs cu componență strict feminină și pentru prima dată în aceasta formulă, echipa AI Cluj, clasată pe locul 37 mondial, a dovedit că se poate și a depus eforturi pentru a avea rezultate cât mai bune. A fost o experiență fantastică, ce ne-a dat șansa să măsurăm pulsul în lumea științei datelor la nivel internațional și cu siguranță vom continua munca depusă. Ne bucurăm că am avut oportunitatea de a participa la această competiție. Experiența a fost una cu totul nouă, plină de provocări și de descoperiri interesante”, a fost mesajul echipei AI_Cluj.

La rândul său, echipa studenților de la ROSPIN (Romanian Space Initiative) a vorbit despre WiDS DATATHON ca reprezentând “lansarea în industria data science și confirmarea ca drumul început este cel corect”.

Premiile oferite echipelor constau în:

  • O vacanță în Skiathos, BMW test drive de 1 zi, asigurare anuală de călătorie de la UNIQA Asigurări, abonament anual Premium Regina Maria pentru fiecare membru al echipei clasate pe prima pozitie
  • Military Set (AFT Sibiu), Voucher Adara Spa & Lotus Cosmetics, asigurare anuală de călătorie de la UNIQA Asigurări, abonament anual Premium Regina Maria pentru participanții de pe locul II.
  • InnovX-BCR Backpacks Set, asigurare anuală de călătorie de la UNIQA Asigurări, Military Set (AFT Sibiu), abonament anual Premium Regina Maria,  voucher Adara Spa & Lotus Cosmetics pentru echipa de pe locul III.

Think Thank 360 și cele trei echipe câștigătoare alături de partenerii academici ai WiDS Datathon din acest an, Academia de Studii Economice București și Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”  Sibiu și ICI București, vor pune bazele unui nucleu de cercetare avansată în domeniul științei datelor în România si vor colabora la proiecte de interes național în domeniul data science.

“Parteneriatul public-privat, academic și guvernamental reprezintă cheia dezvoltării domeniului data science în România și suntem convinși că împreună vom reuși să poziționăm țara noastră pe harta lumii în domeniul științei datelor. Concursul WiDS Datahon din acest an ne-a arătat încă o data potențialul imens pe care România îl are în acest domeniu”, a concluzionat Mariana Ungureanu, președinte Think Thank 360.

Concursul  este susținut de  Wolters Kluwer România, partener strategic, Academia de Studii Economice din București, partener academic România și Universitatea Forțelor Terestre Sibiu, partener academic Regiunea Centru. Sponsorii principali ai evenimentului sunt: OMV Petrom, Banca Comercială Româna, UNIQA, Google Romania, MHS Trucks și eMAG. La categoria parteneri amintim: Automobile Bavaria (BMW), Aerotravel, Lotus Cosmetics, Radiocom, Adara Spa, Regina Maris și entățile patronale: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA.

             Partenerii media ai evenimentului sunt: AGERPRES, Ziarul Bursa, Ziarul News, The Diplomat Bucharest, Economistul, România Durabilă, Club Economic, Money.ro, Financial Intelligence.

 

Ultimele Articole