Economia americană s-a contractat cu doar 1% în T2

0

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu o rată anuală de 1%, a precizat Departamentul american al comerţului, după ce în primul trimestru din 2009 scăderea s-a cifrat la 6,4%, cea mai accentuată scădere din primul trimestru al anului 1982.

Prin contracţia din al doilea trimestru din 2009, PIB-ul SUA a scăzut pentru patru trimestre consecutive pentru prima dată de când guvernul a început adunarea datelor statistice, în 1947.

Analiştii chestionaţi de Reuters mizau pe o scădere a PIB de 1,5% în perioada analizată.

Raportul guvernamental arată că investiţiile în afaceri au scăzut cu 8,9% în al doilea trimestru, după ce în primul trimestru scăderea s-a cifrat la 39,2%.

Investiţiile în structurile nerezidenţiale au scăzut cu 8,9%, faţă de nivelul de 43,6% înregistrat în primul trimestru din 2009.

Investiţiile rezidenţiale, sector aflat în centrul celor mai mari probleme financiare de la Marea Criză, au scăzut cu 29,3% în perioada aprilie-iunie, după ce în primul trimestru scăderea a fost de 38,2%.

Stocurile au continuat să pună presiune asupra PIB, scăzând cu un nivel record de 141,1 miliarde dolari în al doilea trimestru, firmele reducând agresiv producţia pentru a elimina din cantităţile mari de bunuri nevândute.

Cheltuileile de consum, care reprezintă două treimi din activitatea economică americană, au scăzut într-un ritm de 1,2% în al doilea trimestru, după creşterea de 0,6% din primul trimestru.

Exporturile din al doilea trimestru au scăzut cu 7% în al doilea trimestru, după ce în primul trimestru au scăzut cu 29,9%.