Economia subterana

0

Oricum ar fi, cifrele sunt impresionante si ne arata doua lucruri. In primul rand, ne arata ca reducerea impozitului pe profit si a impozitului pe venit in 2004 nu au fost suficiente pentru cresterea semnificativa a gradului de conformare voluntara.

O parte importanta din piata nu a reactionat si a continuat cu vechile practici. Motivele nu sunt multe, dar sunt importante si cred eu ca tin, in principal, de nivelul foarte mare al contributiilor sociale.

Un alt motiv important eu cred ca este legislatia muncii, o legislatie care genereaza costuri administrative semnificative pentru angajatori, in special pentru angajatorii mici si mijlocii (inregistrari, declaratii, plati).

In plus, cred ca se impune si o mult mai mare flexibilitate in ceea ce priveste contractele de munca pe durata determinata sau pentru norme partiale de munca, precum si modalitati mai putin birocratice de concediere a angajatilor care nu isi fac treaba pentru care sunt platiti…

In al doilea rand, ne arata ca, in mod clar, unele institutii ale statului nu isi fac treaba pentru care sunt platite. Cand vorbim de 25% din PIB nu vorbim de contrabandisti, de cazuri izolate.

Vorbim de fenomene de masa, de intregi industrii unde munca la negru este regula, si nu exceptia! Mi-e greu sa cred ca astfel de cifre sunt posibile fara stiinta autoritatilor!

Sa va dau un exemplu: exista unele alimente de baza unde productia declarata este mai putin de jumatate din consum. Este clar ca restul este evaziune fiscala, munca la negru etc. Cu toate acestea, nu se face nimic, pentru ca aducerea in zona fiscalizata a intregii productii ar genera scumpirea produsului respectiv si posibile pierderi electorale!

Eu unul nu cred ca asta e solutia, ci dimpotriva: un sistem legislativ eficient si rezonabil pentru a ajuta conformarea voluntara si administratia eficienta, astfel incat cei care nu se conformeaza de buna voie sa se conformeze de teama!