Economiștii, îngrijorați de planul care „ar falimenta Marea Britanie”

0

Liderul laburist a anunțat că vrea să aducă la buget 48,6 miliarde de lire anual, prin creșterea impozitelor pentru angajații bine plătiți, pentru afaceriști și companii. Această măsură ar impune cele mai mari taxe din Marea Britanie din 1950 până acum.

Un economist citat de The Telegraph susține însă că acest plan de impozitare ar reuși să aducă doar 20 de miliarde de lire la buget și să creeze un deficit de 28,6 miliarde.

Corbyn și-a anunțat intențiile de a naționaliza companiile de apă din Marea Britanie, căile ferate, poșta și a recunoscut că nu poate oferi cifre referitoare la cât ar costa sau cât ar aduce aceste măsuri la bugetul țării.

În manifestul său de 124 de pagini, intitulat „Pentru cei mulți, nu pentru cei puțini”, Jeremy Corbyn susține că datele sunt oferite de „economiști de talie mondială”, însă într-o notă de subsol este menționat faptul că una dintre măsuri a fost introdusă în plan după calculele făcute de revista de satiră Private Eye.

Conservatorii descriu documentul drept „lipsit de sens”, iar think-tank-ul de la Centrul pentru Studii Politice consideră că este „o nebunie economică”, exprimându-și îngrijorarea că astfel de măsuri ar încuraja companiile să găsească noi metode pentru a scăpa de plata taxelor și ar îngropa micile afaceri.

Un conservator susține că, în urma analizelor făcute de economiști, un scenariu în care măsurile propuse de Corbyn ar fi implementate ar duce Marea Britanie în faliment.

Iar John O’Connel, directorul Alianței Plătitorilor de Taxe, a declarat că manifestul este bazat pe „convingerea absurdă că firmele pot fi lovite cu creșteri masive de taxe fără niciun impact asupra economiei, locurilor de muncă și investițiilor”.