Efectul Ucraina: Investitorii străini fug din Rusia

0

Astfel, în prezent, bursele rusești suferă din cauză că mulți investitori străini de portofoliu au decis să-și închidă operațiunile din Rusia și să plece. Numai săptămâna trecută, de pe bursele rusești au fost retrase 172 milioane dolari, scrie publicația economică rusă „Kommersant”. După ultimele evoluții geopolitice din Ucraina, Federația Rusă a fost scoasă de pe harta investitorilor în statele emergente. Aceștia se grăbesc să vândă activele în ruble, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și statele occidentale.

 

Potrivit informațiilor Emerging Portfolio Fund Research, săptămâna trecută hemoragia de capital străin din Rusia s-a accentuat. Este a cincea săptămână consecutivă de plecare a fondurilor de capital străine. În total, de la începutul anului, fondurile de investiții au pierdut 230 milioane de dolari.

 

Principalul motiv care i-a speriat pe investitorii străini și i-a determinat să-și vândă deținerile în Rusia este legat de creșterea tensiunilor dintre UE și SUA pe de o parte și Rusia, pe de altă parte. În plus, SUA au înăsprit sancțiunile afectând nu numai persoanele fizice, ci și marile companii și bănci rusești. Lista include Vneșeconombank, Gazprombank, Rosneft, precum și câteva mari companii din domeniul apărării. „Pentru companiile listate, s-au înrăutățit condițiile pentru contractarea împrumuturilor de pe piețele externe, ceea ce duce la o creștere a dobânzilor și, în cele din urmă, la reducerea profiturilor, investițiilor, impozitelor și dividendelor. Acest lucru este foarte dureros pentru economie”, comentează managerul de portofoliu al „Alfa Capital” Dmitri Mihailov. Indicele bursei RTS a închis, vineri, în scădere cu 2,3%.

 

Pentru a susține rubla, Banca Centrală a Rusiei a decis, vineri, să majoreze dobânda de referință de la 7,5% pe an până la 8% pe an. Analiștii economici susțin, însă, că această măsură este nefastă pe termen lung pentru investițiile străine în Rusia. „Politica monetară și de creditare a Băncii Naționale va susține rubla pe termen scurt, însă va avea un impact negativ asupra costurilor activelor în ruble”, a afirmat Dmitri Mihailov. În opinia specialistului, înăsprirea politicii monetare a Băncii Centrale a Rusiei, corelată cu evoluțiile externe, ar putea duce la accentuarea plecărilor de capital.