Elon Musk a fost dat în judecată pentru fraudă

0

Prețul acțiunilor a crescut până la 380 de dolari per acțiune, însă după 17 zile, atunci când același Musk a anunțat că va renunța la ideea inițială, prețul acțiunilor a început să scadă brusc. Astfel, s-a ajuns ca prețul să scadă până la 263 de dolari per acțiune la numai o lună după plublicarea postării controversate.

Comisia americană de supraveghere a valorilor mobiliare și a burselor (SEC) l-a dat în judecată pe Elon Musk pentru fraudă, însă cele două părți au ajuns în cele din urmă la un consens.

Musk va plăti o amendă de 20 de milioane de dolari și va renunța la funcția de președinte al Tesla pentru 3 ani, în timp ce compania va plăti de asemenea o amendă în valoare de 20 de milioane de dolari. În același timp, Tesla trebuie să adauge doi noi membri independeți în consilul director, în timp ce Elon Musk nu va mai putea ocupa funcția de CEO la nici o altă companie în următorii 3 ani de zile. Ambițioasa companie a fost somată să monitorizeze mai atent comunicațiile publice ale lui Musk.

Aceasta însă nu este singura problema că care se confruntă fondatorul X.com – companie precursor al PayPal, – care riscă să piardă și procesul în fața speologului Vernon Unsworth, cel care a condus operațiunea pentru salvarea elevilor din peștere de la Tham Luang. Miliardarul l-a făcut „pedofil” și „violator de copii” pe britanicul Usnsworth tot printr-o postare pe Twitter, iar speologul a cerut despăgubiri de cel puțin 75.000 de dolari pentru acuzațiile false și defăimătoare ale lui Musk.

Ulterior, CEO-ul companiilor SpaceX și Tesla și-a cerut scuze pentru acele cuvinte, lăsând de înțeles că a avut o recție nervoasă la spusele lui Unsworth, care a insinuat că Musk s-ar fi oferit să le trimită celor responsabili de salvarea copiilor din peșteră un mini submarin doar pentru a-și face publicitate.

În aceeași perioadă, Musk și Tesla s-au confruntat și cu un alt scandal intern, care l-a avut în prim plan pe Martin Tripp, un fost tehnician al companiei care l-ar fi amenințat pe angajator cu un atac armat. Angajatul care lucra la fabrica în care sunt produse bateriile care sunt montate pe mașinile Tesla a fost acuzat de sabotaj, hacking și oferirea unor informații false către presa americană – cum că Tesla ar fi instalat pe anumite mașini baterii înțepate. Tripp nu numai că a respins aceste acuzații, ci l-a dat în judecată pe Musk pentru acuzații calomnioase.

Toate aceste scandaluri și probleme nu par însă să-l fi afectat pe co-fondatorul Tesla, care afirmă cu tărie faptul că nu mai este mult timp până când compania va începe să devină profitabilă. Se discută despre posibilitatea ca Tesla să-și fi îndeplinit deja un obiectiv important în ceea ce privește Model 3, întrucât producția acestui model se pare că va depăși 50.000 de exemplare.

Situația brandului rămâne însă incertă, în special datorită repetatelor ieșiri ale lui Elon Musk, pe care mulți cunoscători ar fi în stare să parieze că va fi implicat foarte curând într-un nou scandal, însă pentru moment, se pare că agențiile de pariuri online, cum ar fi Sportingbet RO, nu s-au sesizat pentru a propune astfel de oferte.

În acest moment, Elon Musk ocupă funcția de director general la Tesla.