Elon Musk a pierdut încercarea de a modifica sau de a pune capăt acordului său cu autoritatea de reglementare financiară din SUA privind tweeturile sale

0

Curtea de Apel pentru 2-lea Circuit al SUA din Manhattan a respins afirmaţia lui Musk conform căreia SEC a exploatat decretul său de consimţământ pentru a conduce investigaţii cu rea-credinţă, hărţuitoare, care i-au încălcat dreptul la libertatea de exprimare conform Primului Amendament, conform Constituţiei SUA.

Decretul lui Musk a soluţionat un proces SEC prin care era acuzat că a fraudat investitorii printr-un tweet din 7 august 2018, conform căruia el avea ”finanţare garantată” pentru a-şi retrage de la gursă compania producătoare de maşini electrice.

Musk şi Tesla au plătit fiecare câte 20 de milioane de dolari, sub formă deamenzi civile, iar Musk a renunţat la rolul său de preşedinte.

În recurs, avocaţii lui Musk au numit obligativitatea de pre-aprobare a tweeturilor ca fiind ”un mijloc impus de guvern”, ceea ce a echivalat cu o restricţionate ilegală a dreptului la exprimare.

Dar completul format din trei judecători al curţii de apel a spus că SEC a deschis doar două anchete ulterioare cu privire la tweeturile lui Musk, iar aceste tweeturi ”au încălcat în mod plauzibil” termenii decretului.

Completul a spus că ”investigaţiile limitate şi adecvate ale SEC în acest caz nu au făcut ca respectarea decretului de consimţământ să fie ”substanţial mai oneroasă”” pentru Musk, aşa cum a susţinut el.

De asemenea, a mai spus că Musk a ales să permită screeningul tweeturilor sale şi nu are dreptul să revizuiască problema ”pentru că acum s-a răzgândit”.

Alex Spiro, un avocat al lui Musk, a declarat într-un e-mail: ”Vom căuta o revizuire suplimentară şi vom continua să atragem atenţia asupra chestiunii importante a constrângerii guvernamentale asupra discursului”.

SEC a refuzat să comenteze.

Decizia de luni a menţinut o hotărâre din aprilie 2022 a judecătorului de district american Lewis Liman din Manhattan.

Liman a numit argumentele lui Musk ”o plângere” faţă de cerinţele pe care nu mai doreşte să le respecte acum, când Tesla ”a devenit, după părerea lui, aproape invincibilă”.

Musk a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari ,în octombrie, şi conduce producătorul de rachete şi nave spaţiale SpaceX.

El este a doua cea mai bogată persoană din lume, potrivit revistei Forbes.

În februarie, un juriu din San Francisco a considerat că Musk nu este responsabil pentru pierderile investitorilor din cauza tweetului său ”că are finanţarea garantată”.