Elon Musk, investigat în Brazilia pentru că refuză să blocheze conturi pe X

Musk, proprietarul X şi un absolutist autodeclarat al libertăţii de exprimare, a contestat o decizie a judecătorului Alexandre de Moraes care ordonase blocarea anumitor conturi. Musk a declarat că X va ridica toate restricţiile deoarece acestea sunt neconstituţionale şi i-a cerut lui Moraes să demisioneze.

Nici Musk, nici X şi nici autorităţile braziliene nu au dezvăluit despre ce conturi de social media este vorba şi nici nu este clar când a fost emis ordinul de suspendare a lor.

Moraes investighează „miliţiile digitale” care au fost acuzate că au răspândit ştiri false şi mesaje de ură în timpul guvernului fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro. Judecătorul conduce, de asemenea, o anchetă privind o presupusă tentativă de lovitură de stat a lui Bolsonaro.

Musk, într-o postare pe X sâmbătă seara, l-a acuzat pe Moraes că a trădat „cu neruşinare şi în mod repetat” Constituţia şi poporul brazilian. „Acest judecător a aplicat amenzi masive, a ameninţat cu arestarea angajaţilor noştri şi a tăiat accesul la X în Brazilia”, a spus el în postare. „Ca urmare, probabil că vom pierde toate veniturile din Brazilia şi vom fi nevoiţi să ne închidem biroul de acolo. Dar principiile contează mai mult decât profitul”, a scris Musk.

Miliardarul s-a angajat să conteste legal ordinul care blochează conturile X acolo unde este posibil.

Moraes a răspuns duminică adăugându-l pe Musk la ancheta pe care o conduce cu privire la ştirile false de pe reţelele sociale şi deschizând o anchetă cu privire la ceea ce el a numit obstrucţionarea justiţiei. În decizia sa, Moraes a spus: „X trebuie să se abţină de la nerespectarea oricărui ordin judecătoresc emis deja, inclusiv de la efectuarea oricărei reactivări de profil care a fost blocată de această Curte Supremă”.

În cazul în care X nu se conformează ordinului de blocare a anumitor conturi, compania va fi amendată cu 100.000 de reali (19.740 de dolari) pe zi, a precizat judecătorul într-o declaraţie transmisă presei.

Guvernul de stânga al preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva şi-a exprimat sprijinul pentru Moraes, procurorul general Jorge Messias criticându-l pe Musk şi solicitând reglementarea reţelelor sociale pentru a împiedica platformele străine să încalce legile braziliene.”Nu putem trăi într-o societate în care miliardarii cu domiciliul în străinătate deţin controlul reţelelor sociale şi se pun în situaţia de a încălca statul de drept, nerespectând ordinele judecătoreşti şi ameninţând autorităţile noastre”, a declarat Messias într-o postare pe X.

Anul trecut, judecătorul Moraes a ordonat, de asemenea, o investigaţie asupra directorilor de la platforma Telegram şi de la Alphabet a Google, care s-au ocupat de o campanie ce critica un proiect de lege privind reglementarea internetului. Proiectul de lege pune în sarcina companiilor de internet, a motoarelor de căutare şi a serviciilor de mesagerie socială să găsească şi să raporteze materialele ilegale, în loc să lase acest lucru în seama instanţelor. De asemenea, ar urma să impună amenzi mari pentru nerespectarea acestui lucru.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed