Elvira Rodica Andronescu, noul preşedinte al ANOFM

0

Propunerea a fost făcută de Ministerul Muncii pe 21 noiembrie şi înregistrată la SGG pe 28 noiembrie. Elvira Rodica Andronescu a fost consilier judeţean în Alba.

 

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a fost trimis în judecată, pe 9 noiembrie, de procurorii DNA, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 22.000 de euro şi peste 1 milion de lei de la subordonaţi, pentru a vira finanţarea necesară unor proiecte.

 

Alături de Silviu Bian, revocat de la conducerea ANOFM în 17 octombrie, vor fi judecaţi şi Alexandra Maria Ţichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), dar şi Cristache Ristea, directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov. Cei doi sunt acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

 

Procurorii anticorupţie susţin, în rechizitoriul transmis instanţei în acest caz, că începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se derulează două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR”, pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă în cuantum de 5 milioane de euro pentru fiecare proiect.

 

Anchetatorii susţin că, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 de euro) şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR.

 

Banii ar fi fost daţi pentru ca Bian să vireze 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul fostului şef al ANOFM de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

 

Totodată, procurorii au stabilit că banii ar fi ajuns la Silviu Bian prin intermediul lui Cristache Ristea, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.

 

De altfel, din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, Silviu Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea, suma de 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.Cu această ocazie, procurorii l-au prins în flagrant.

 

La rândul său, Alexandra Maria Ţichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, a primit, în cursul lunii august 2011, de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR, suma de 10.000 de lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza firma, în situaţia unor controale ulterioare, potrivit DNA.

 

Procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ale lui Silviu Bian, în vederea despăgubirii persoanelor prejudiciate.

 

Fostul preşedinte al ANOFM este arestat preventiv din data de 16 octombrie, după o decizie a Tribunalului Bucureşti.

 

De altfel, magistraţii acestei instanţe vor soluţiona pe fond dosarul.