Emil Constantinescu critică poziţia partizană a liderilor UE

0

Deşi nu mai reprezintă niciun partid, iar de o lungă perioadă a ieşit de pe scena politică, fostul preşedinte Emil Constantinescu nu a rămas indiferent la situaţia delicată în care se află România. El i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi i-a atras atenţia asupra faptului că o criză provocată de eventuala invalidare a referendumului va atrage şi responsabilitatea Bruxelles-ului.

 

„În cazul în care referendumul nu se va realiza cu cvorumul impus, se va crea o situaţie de criză politică extremă şi responsabilitatea Comsiei Europene nu va putea fi evitată”, crede Constantinescu.

 

Fostul şef de stat i-a transmis lui Barroso că şi liderii Comisiei au o vină pentru prelungirea crizei politice din ţară. Motivul? S-au pripit când au vorbit de existenţa unei „lovituri de stat” în România.

 

Totuşi, „Mai gravă a fost proferarea unor ameninţări privind amânarea integrării în spaţiul Schengen sau a unor monitorizări suplimentare”, consideră Constantinescu.

 

Totodată, fostul preşedinte îi semnalează lui Jose Manuel Barroso că în „Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare sunt recomandări la limita respectării suveranităţii unui stat membru al UE. Atunci când se sugerează în termeni ultimativi ce decizii să ia ori să nu ia Guvernul României sau preşedintele României”.

 

Printre ele: redarea dreptului Curţii Constituţionale să controleze hotărârile parlamentului sau neacordarea de graţieri pe perioada Preşedinţiei interimare. Măsuri pe care Constantinescu le vede: „în favoarea preşedintelui suspendat”. În încheierea scrisorii către Barroso, fostul preşedinte a atenţionat că Europa se află pe un drum greşit: „periculoase mi se par şi judecăţile partizane în funcţie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European. Nu aceasta este Europa pe care familia şefilor de stat din ultimul deceniu al secolului XX am visat-o”, scrie Emil Constantinescu în scrisoarea trimisă lui Barroso.