ENEL vrea să construiască la Galaţi cea mai mare termocentrală pe cărbune din SE Europei

0

„Global International 2000 SRL din Bucureşti a concesionat, la sfârşitul lunii august, 36,5 de hectare de teren în Zona Liberă Galaţi. Este cea mai mare suprafaţă concesionată vreodată de noi şi, probabil, de orice altă Zonă Liberă din ţară. Terenul este concesionat pe perioadă maximă, 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă jumătate, adică alţi 24 de ani şi cinci luni”, a afirmat, joi, directorul general al AZL Galaţi, Angela Ivan, informează corespondentul NewsIn.

Firma bucureşteană ar fi interesată de extinderea suprafeţei concesionate. „Probabil, vor veni pentru o nouă licitaţie, pentru alt teren”, a spus Angela Ivan.

Valoarea concesiunii este secretă, în contractul încheiat de Global International 2000 şi Administraţia Zonei Libere Galaţi existând o clauză de confidenţialitate la acest capitol. Suma este, însă, una consistentă. De la începutul acestui an, Zona Liberă Galaţi a concesionat patru suprafeţe de teren – una de jumătate de hectar, două de un hectar şi a treia şi cea mai mare de 36,5 hectare, către Global International 2000. Toate cele patru contracte asigură Zonei Libere venituri anuale din concesiune de 400.000 de euro, au dezvăluit, pentru NewsIn, oficialii AZL.

Obiectivul declarat de Global International 2000 la preluarea terenului este construirea unei termocentrale pe cărbune, împreună cu ENEL. Concesionarii au dat asigurări că unitatea va fi cea mai mare din sud-estul Europei. Potrivit directorului general al Zonei Libere, Angela Ivan, termocentrala va fi administrată de o firmă românească, aflată în curs de înfiinţare la iniţiativa Global Interntional 2000 şi ENEL. Directorul Zonei Libere, Angela Ivan, a apreciat că procedurile de înfiinţare a noii firme sunt destul de avansate, deoarece reprezentanţii legali ai Global International 2000 şi cei ai ENEL au început căutările pentru un sediu în Galaţi.

Deocamdată, Zona Liberă nu cunoaşte detalii tehnice din proiectul termocentralei deoarece acest document nu a fost prezentat încă administraţiei. Cel mai probabil, amănuntele vor fi făcute publice atunci când concesionarul va începe demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi de mediu. „Proiectul termocentralei nu ne-a fost prezentat. Dar Global International 2000, cu sprijinul nostru, va trebui să obţină avizele de construcţie de la Consiliul Local Galaţi şi avizele de mediu de la Agenţia de profil şi să facă, de asemenea, predarea terenului către noua firmă ce va administra termocentrala. Probabil că atunci vom cunoaşte dimensiunile acestui proiect”, a spus Angela Ivan.

Actuala termocentrală de la Galaţi, Electrocentrale SA, funcţionează pe gaz metan şi păcură, aceştia fiind combustibilii de bază. Unitatea mai preia, însă, gaz de cocs şi gaz de furnal de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Electrocentrale produce energie electrică şi energie termică. Pe partea de electricitate, are o putere instalată de 535 megawaţi pe oră, însă 160 de megawaţi oră sunt în plan de casare. În ceea ce priveşte energia termică, termocentrala are o putere instalată de 700 de gigacalorii pe oră. Agentul termic produs este furnizat în exclusivitate societăţii edilitare Apaterm SA, care distribuie apă caldă şi căldură populaţiei municipiului Galaţi. 

Sursa: NewsIn