AcasăExterneErdogan, nervos: Dacă cineva ne deranjează țara, îl vom face să plătească

Erdogan, nervos: Dacă cineva ne deranjează țara, îl vom face să plătească

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat motivele pentru operațiunea militară declanșată de Turcia în nordul Siriei, totodată lansând acuzații în direcția Rusiei despre care afirmă că refuză să își facă datoria în regiune, relatează site-ul rusesc Lenta.

„În ciuda avertismentelor noastre repetate către Rusia, care, conform acordului nostru de la Soci din 2019, este responsabilă pentru distrugerea teroriștilor din nordul Irakului și din Siria, Moscova refuză să-și îndeplinească datoria”, a spus Erdogan, citat de cotidianul Daily Sabah.

„În primul rând, această operațiune din nordul Irakului și nordul Siriei nu este o operațiune care a fost efectuată cu gânduri aleatorii spunând „cine ar spune ce?” sau „cum s-ar întâmpla asta?”

„După cum am mai spus, dacă cineva ne deranjează țara și aterizează, îl vom face să plătească prețul. Deci, există organizații teroriste în sudul nostru care plănuiesc multe atacuri sau care comit astfel de atacuri și reprezintă o amenințare (la adresa Turciei). ),” a spus Erdogan duminică reporterilor în avionul prezidențial care se întorcea din călătoria sa în Qatar.

Declarațiile lui Erdogan au venit după ce Türkiye a lansat duminică dimineața Operațiunea Claw-Sword, o campanie aeriană transfrontalieră împotriva grupării teroriste YPG/PKK, care are ascunzători ilegale peste granițele cu Irak și Siria, unde plănuiește atacuri pe teritoriul turc.

„Acest lucru nu se limitează doar la o operațiune aeriană”, a subliniat Erdogan, adăugând că unitățile relevante își vor face consultările și vor lua măsuri în consecință.

Operațiunea aeriană a Turciei a urmat atacului terorist de duminică trecută pe bulevardul aglomerat Istiklal din Istanbul, care a ucis cel puțin șase persoane și a lăsat 81 de răniți.

Ministerul turc al Apărării Naționale a declarat că operațiunea a fost efectuată în conformitate cu dreptul la autoapărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU.

Erdogan a spus că aproape 70 de avioane, inclusiv drone armate, au luat parte la operațiune și a adăugat că un total de 89 de ținte teroriste, inclusiv adăposturi, buncăre, peșteri, tuneluri și depozite de muniții au fost distruse.

„În acest moment, au fost lovite 45 de ținte teroriste la o adâncime de aproximativ 140 km (87 mile) în nordul Irakului și 44 de ținte la o adâncime de aproximativ 20 km (12 mile) în Siria”, a adăugat el.

Întrebat dacă Türkiye a vorbit despre această operațiune cu Rusia și SUA, Erdogan a spus: „Nu am avut nicio conversație cu (președintele SUA Joe) Biden sau (președintele rus Vladimir) Putin cu privire la această operațiune. Cu toate acestea, atât Biden, cât și Putin știu deja că putem face oricând astfel de lucruri în această regiune”.

Erdogan a reamintit acordul de la Soci dintre Turcia și Rusia pentru a elimina teroriștii YPG/PKK din nord-estul Siriei, la granița cu Turcia.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.