x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(16) "instant-articles"

Eroii Armatei Române, lăsaţi fără pensii. “Ne-au dat afară fără NIMIC”

Foşti militari din toată ţara, trecuţi în rezervă în urmă cu mai bine de zece ani, sunt nemulţumiţi că aşteaptă şi acum să poată intra în posesia pensiei.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 16.11.2018, 7:25

Au luptat ca soldaţi în Afganistan sau Irak, dar au fost scoşi din sistem pe când aveau doar 40 de ani, fără a li se acorda dreptul la pensie militară, pentru că erau angajaţi pe bază de contract.

 

Acum, legea îi obligă să aştepte până împlinesc 63 de ani ca să aibă o pensie lunară. Oamenii şi-au căutat dreptea în instanţă.

 

Laurenţiu Chira are 51 de ani şi a avut numeroase misiuni în teatrele de operaţiuni din Angola sau Afganistan. Însă, pentru că în 2008 legea nu le mai permitea soldaţilor care împlinesc 40 de ani să lucreze, a fost scos din sistem fără nici o pensie. Şi asta pentru că la acea vreme era angajat doar pe bază de contract care se reînnoia în fiecare an.

 

Acum, Ministerul a hotărât să îi recunoască perioada lucrată şi dreptul la pensie militară. Dar bărbatul, cu o vechime de 16 ani în armată, mai are de aşteptat. Conform legii, prima pensie o va putea primi doar după împlinirea a 63 de ani, la fel ca un salariat civil, scrie ProTV.