AcasăEconomieEste dezastru în Turcia. Inflație, deprecierea lirei, scumpiri peste noapte

Este dezastru în Turcia. Inflație, deprecierea lirei, scumpiri peste noapte

Turcia a majorat pe neaşteptate preţurile energiei. Inflaţia din Istanbul a atins în decembrie maximul ultimul deceniu.

Preţurile au crescut, de asemenea, la benzină, asigurări auto şi unele taxe de trecere a podurilor, adăugând mai multă tensiune într-o economie care se confruntă cu inflaţia în creştere şi o criză valutară care a fost declanşată de o serie de reduceri neconvenţionale ale ratelor dobânzii.

Autoritatea de Reglementare a Pieţei Energetice, invocând inflaţia energetică ridicată la nivel global, a anunţat că preţurile la energie electrică au fost majorate cu până la 125% pentru utilizatorii comerciali cu cerere ridicată şi cu aproximativ 50% pentru gospodăriile cu cerere scăzută, pentru 2022.

Preţurile gazelor naturale au crescut cu 25% pentru uz rezidenţial şi cu 50% pentru uz industrial în ianuarie, a declarat distribuitorul naţional BOTAS.

Creşterea preţului a fost de 15% pentru furnizorii de energie.

În Istanbul, care găzduieşte aproximativ o cincime din populaţia de 84 de milioane de locuitori ai Turciei, preţurile cu amănuntul au crescut cu 9,65% în luna decembrie, rezultând o creştere anuală de 34,18%, a anunţat Camera de Comerţ din Istanbul (ITO).

Preţurile la aparatele electrocasnice au crescut cu peste 20%, în timp ce preţurile produselor alimentare au urcatt cu aproape 15%.

Preţurile angros din oraş au avansat cu 11,96% faţă de noiembrie, rezultând o creştere anuală de 47,10%, potrivit ITO.

Datele şi ajustările vor stimula probabil rata anuală a inflaţiei generală a ţării, care a depăşit 21% în noiembrie, şi care va fi de peste 30% în decembrie, în mare parte din cauza prăbuşirii valutare.

Lira a pierdut anul trecut 44% din valoarea sa faţă de dolar, după o depreciere începută din septembrie, când banca centrală, sub presiunea lui Erdogan, a început o serie de reduceri agresive ale dobânzilor.

Ultimele Articole