Eurocopter vrea să mute în Anglia producţia de la Braşov

0

Oficialii Eurocopter, parte a grupului multinaţional european EADS, au anunţat Ministerul britanic al Apărării că ar putea derula un contract de 300 de milioane de lire în Marea Britanie, fără ca preţul să crească semnificativ. Compania este de părere că deprecierea lirei şi scăderea costului forţei de muncă fac din Marea Britanie una dintre ţările cele mai ieftine ale Europei.

Concret, producătorul de elicoptere ar fi propus autorităţilor britanice să relocheze în Marea Britanie lucrările de modernizare a 30 de elicoptere Puma, care acum se fac în România, de teamă că acest contract ar pute fi oprit de Guvernul britanic, în cadrul politicii sale de reexaminare a politicii de apărare.

O astfel de relocare ar putea crea sute de locuri de muncă în fabrica Eurocopter de lângă aeroportul Oxford şi ar mai îmbuna guvernul de la Londra, care este mult mai reticent în a angaja cheltuieli în România decât în Marea Britanie.

Grupul Eurocopter, divizie a grupului aeronautic EADS, este prezent pe piaţa locală prin Eurocopter România, firmă mixtă înfiinţată în 2002 între compania franceză şi producătorul de elicoptere IAR Ghimbav. Eurocopter Group deţine 51% din acţiunile Eurocopter România, iar 49% din titluri sunt deţinute de IAR Braşov. Compania produce elicoptere civile care sunt vândute, mai ales, către piaţa europeană.

În luna mai a acestui an, Guvernul şi Eurocopter SAS din Franţa au semnat un acord prin care IAR Ghimbav va transfera, până la 30 iunie, către Eurocopter România, o serie de active pentru mentenanţa şi revizia elicopterelor, astfel încât compania să poată produce ultima generaţie de aeronave ale grupului Eurocopter. Activele, respectiv clădiri, terenurile, instalaţii, utilaje şi echipamente, vor fi transferate în etape către Eurocopter România.
 
De asemenea, Eurocopter România ar urma să preia de la IAR Ghimbav 120 de salariaţi, în momentul transferului activităţilor menţionate şi va dubla numărul de angajaţi la 240.