Europa saluta România!

0

Europa urează bun-venit României în marea familie Europeană. Aderarea României la Uniunea Eurpeană la 1 ianuarie 2007 a fost salutată de numeroşi oficiali europeni – şefi de stat, de guvern, miniştrii, precum şi de personalităţi româneşti recunoscute internaţional, membrii ai Comitetului de sprijin pentru marcarea aderării României la Uniunea Europeană. 24 de demnitari de rang înalt din ţările europene au adresat mesaje de felicitare şi susţinere pentru toţi românii, în numele popoarelor lor.

Constantinos Karamanlis, Prim – Ministrul Republicii Elene  ""

Dragi prieteni, am marea plăcere şi satisfacţie să vă transmit tuturor, în numele poporului grec, felicitările cele mai calde şi cele mai bune urări cu ocazia integrării României în Uniunea Europeană. Aceasta este încununarea cu succes a unui proces îndelungat şi dificil cu însemnătate istorică pentru ţara voastră, pentru întreaga Peninsula Balcanică şi pentru Uniunea Europeana însăşi. Este rezultatul meritat ca urmare a angajamentului vostru şi al guvernului vostru de a îndeplini criteriile de aderare si a vă alătura familiei europene. Nu a fost o sarcină uşoară. Privind înapoi în ultimii 10 ani, nu putem să nu recunoaştem faptul că poporul român a făcut mari eforturi, că fiecare dintre voi a făcut mari eforturi să se alinieze principiilor şi standardelor europene. În cele din urmă, aderarea ţării voastre, alături de Bulgaria, va întări vocea regiunii noastre în familia europeană. Grecia va împărtăşeşte azi marea bucurie. V-am susţinut în mod consecvent şi de la bun început în procesul de integrare. V-am oferit ajutorul nostru la toate nivelurile şi v-am împărtăşit experienţa noastră în toate domeniile. De asemenea, am fost prima ţara, dintre toate statele membre, care a ratificat tratatul de aderare în prezenţa preşedintelui României, în fata plenului parlamentului elen anul trecut, în noiembrie, la Atena. Aderarea României la UE este, de asemenea, important deoarece transmitem un mesaj de încurajare tuturor vecinilor noştri din zona de vest a Balcanilor: dacă vor continua să implementeze reformele necesare şi vor îndeplini criteriile si cerinţele, vor putea şi ei să intre în familia europeană. Şi, nu în ultimul rând, aceasta integrare marchează un nou început pentru o colaborare mai strânsă între ţările noastre. O cooperare ce se extinde dincolo de nivelul bilateral, la promovarea unor chestiuni de interes comun în cadrul Uniunii Europene. Veţi primi din nou locul meritat în Europa. Va urăm din toata inima bun venit în familia europeană şi aşteptăm cu nerăbdare să ne continuăm relaţiile excelente şi să consolidăm în continuare legăturile tradiţionale de prietenie în această noua eră.

Romano Prodi, Preşedintele Consiliului de Miniştrii al Republicii Italiene   ""

Pe 1 ianuarie 2007, România se întoarce în marea familie europeană, familie din care a făcut mereu parte, dar de care a despărţit-o istoria. Acest lucru îmi face o deosebită plăcere. În şapte ani, România a fost capabilă să-şi transforme propriile instituţii şi să se lege cu adevărat de familia europeană. Pentru mine, aceasta e o zi fericită şi din motive personale. Mai întâi, în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, şi apoi, în calitate de prim – ministru al Italiei, am făcut tot ce se putea pentru ca România să se întoarcă la noi. Acum vom merge înainte împreună, vom munci pentru prosperitatea şi pentru bunăstarea noastră, pentru a apropia şi mai mult popoarele noastre şi pentru a încheia un capitol dureros al istoriei, ca să putem pregăti unul mult mai frumos.

Berthie Ahern, Prim-ministrul Irlandei   ""

Am marea plăcere ca, în numele guvernului şi al poporului irlandez, să urez bun venit României în Uniunea Europeană. Irlanda a susţinut mereu cu tărie aderarea României la UE. E o chestiune de mândrie personală faptul că în timpul preşedinţiei la UE a Irlandei, în 2004, am
fost în poziţia de a oferi asistenţă României în procesul de aderare. Noi credem că extinderea ne va ajuta să creăm o zonă de pace şi prosperitate pe întreg continentul european şi că aceasta ne va aduce beneficii tuturor, în comunitate şi individual.
Calitatea de membru al UE a fost o experienţă pozitivă pentru Irlanda. Deşi ne-am confruntat cu multe provocări şi dificultăţi, avantajele de a fi membru UE ne-au ajutat să transformăm Irlanda dintr-o ţară relativ săracă, care a intrat în CEE în 1973, într-una dintre economiile de frunte ale Europei. Am convingerea că, dacă România va profita din plin de avantajele de a fi membru al UE, aceasta va fi un factor la fel de pozitiv în dezvoltarea ţării voastre, cum a fost şi pentru dezvoltarea Irlandei. Ca parteneri UE, ţările noastre vor înfrunta provocările viitorului împreună. În cadrul Uniunii, va trebui să conlucrăm pentru dezvoltarea programelor şi a politicilor ce vor servi poporului european şi ne vor permite să privim viitorul cu încredere. În afara Europei, Uniunea a avut un rol important în promovarea păcii şi a dezvoltării mondiale. Europenii au mult de câştigat de pe urma dezvoltării unei comunităţi internaţionale mai bune, mai prospere şi mai paşnice. Aştept cu nerăbdare să conlucrez cu România în calitate de cel mai nou partener al nostru pentru atingerea numeroaselor ţeluri la care aspiră UE. Încă odată, vă felicit din toată inima în această zi importantă pentru România şi pentru Europa.

Vaclav Klaus, preşedintele Republicii Cehe  ""

Sunt foarte bucuros că pot, cel puţin sub această formă, să vă salut cu prilejul intrării ţării voastre în Uniunea Europeană. Aţi încheiat cu succes negocierile complexe de aderare şi, împreună cu Bulgaria vecină, deveniţi o nouă ţară care are ocazia de a participa la procesul de aderare în spaţiul european. Cu siguranţă nu doresc să vă dau niciun sfat. Nu doar pentru că Republica Cehă a devenit membru al acestui club al naţiunilor nu demult, ci, în primul rând, deoarece sigur ştiţi mai bine ce aveţi de făcut şi ştiţi ce este cel mai important pentru interesele voastre naţionale. Vă voi spune numai ceea ce, în calitate de preşedinte al Republicii Cehe, le-am spus acum aproape trei ani concetăţenilor mei: că odată cu integrarea în Uniune, pentru voi nu se schimbă nimic esenţial, deoarece majoritatea reformelor necesare şi a normelor Uniunii a trebuit să le puneţi în aplicare încă din timpul negocierilor de aderare şi că Uniunea Europeană oferă membrilor săi nu numai o serie de avantaje, ci că îi şi pune în faţa multor probleme. Ambele aspecte vor deveni din acest moment şi parte a vieţii voastre. Vă rog să-mi permiteţi ca, în numele meu, în numele tuturor cetăţenilor cehi, să vă felicit pentru integrarea în Uniunea Europeană şi să îmi exprim convingerea că relaţiile bilaterale excelente dintre ţările noastre se vor intensifica cu prilejul acestui pas.

Mirek Topolanek, prim – ministrul Republicii Cehe ""

Dragi prieteni, am marea plăcere să urez bun venit ţării voastre şi poporului român în familia Uniunii Europene. Republica Cehă a militat mereu pentru extinderea Uniunii Europene deoarece noi credem că este in interesul tuturor celor implicaţi şi pentru binele viitorului Europei, ca zonă paşnică, deschisă şi prosperă. Aderarea ţării voastre nu trebuie să fie finalul unui proces ci începutul unui drum lung. Aş vrea să vă asigur că Republica Cehă e pregătită să vă fie alături pe acest drum. Încă odată vă urez mult noroc. Aşteptăm cu nerăbdare să cooperăm în cadrul Uniunii Europene.

Andres Fogh Rasmussen, Prim – ministrul Regatului Danemarcei ""

Dragi români, dragi concetăţeni ai Uniunii Europene Doresc să vă urez bun venit în Uniunea Europeană. Azi este, într-adevăr, o zi mare pentru România şi pentru Europa. La summitul Uniunii Europene de la Copenhaga, din 2002, am decis ca 12 ţări să devină membre ale Uniunii Europene pe parcursul a câţiva ani. Această decizie istorică a marcat „revenirea„ Europei, după ani la rând în care a fost divizată, în timpul Războiului Rece. România îşi recâştigă acum locul meritat în familia europeană. Şi sunt sigur că intrarea României în Uniunea Europeană va fi atât în beneficiul României, cât şi în cel al restului Europei. Vă doresc un An Nou fericit şi vă urez un cald bun venit în Uniunea Europeană !

Tarja Halonen, Preşedintele Republicii Finlanda ""

Bună ziua,  România! Dragi prieteni, am marea plăcere să vă felicit pentru intrarea României în Uniunea Europeană. Aţi făcut multe progrese. Procesul de integrare a fost foarte solicitant şi a avut nevoie de reforme vaste în ţara voastră. Sunt sigură că acum sunteţi mulţumiţi de rezultat. Sunt convinsă că România va fi un membru bun, unul constructiv şi că va aduce valoarea sa la proiectul european comun. De asemenea, sunt convinsă că, pentru România, calitatea de membru al UE va fi un succes. Eu, personal, sunt deosebit de încântată să mă adresez vouă astăzi. Decizia de a începe negocierile cu România a fost luată în 1999, la Helsinki, capitala ţării mele. Preşedinţia UE a revenit acum Finlandei şi acum suntem martorii acestui moment istoric. Integrarea României şi Bulgariei va încheia cel mai vast proces de extindere al Uniunii Europene. Aşadar, vă urez încă odată un călduros bun venit în familia europeană. Fie ca noul an, 2007, să marcheze un început de succes pentru România ca membru al UE. Un An Nou fericit!

Toomas Hendrik IIves, Preşedintele Republicii Estonia

Dragi prieteni, am plăcerea să vă felicit pentru intrarea în Uniunea Europeană. Acest pas istoric va reprezenta punctul culminant al procesului de integrare pe care l-am început împreună acum 10 ani. Pentru noi toţi, integrarea României reprezintă întoarcerea în marea familie europeană democrată din care noi, împreună cu alte naţiuni est-europene, am fost excluşi timp de mai bine de jumătate de secol. Procesul de extindere este una dintre cele mai de succes politici ale UE şi sunt sigur că şi România este o parte a acestei strategii de succes. Dar intrarea în Uniunea Europeană nu reprezintă sfârşitul drumului ci, mai degrabă, începutul. Calitatea de membru al Uniunii Europene vă oferă privilegiul de a avea un cuvânt de spus în procesul luării de decizii ce ne influenţează pe noi toţi. Această calitate implică, de asemenea, responsabilităţi. Trebuie să continuăm proiectul european şi aceasta înseamnă că toate statele membre trebuie să se gândească la binele comun. Nu este esenţial câte voturi deţineţi în Consiliul de Miniştri. Esenţiale sunt ideile, angajamentul şi să aveţi o imagine clară a unei Europe mai bune pentru ţara voastră şi pentru Uniune. Pentru Estonia, obţinerea celor patru libertăţi ale Uniunii Europene, inclusiv libera circulaţie a forţei de muncă, este esenţială. Într-adevăr, economiile ţărilor care şi-au deschis pieţele de muncă pentru noile state membre au crescut mult mai repede decât celelalte. Sunt încântat să spun că guvernul eston a decis să deschidă piaţa noastră de muncă pentru forţa de muncă din România începând cu 1 ianuarie 2007. Încă odată, aş dori să vă spun: bun venit în Uniunea Europeană ! Sunt sigur că Estonia şi România, că estonieni şi românii vor continua să colaboreze cu succes, ca parteneri, în familia europeană.

Ferenc Gyurcsany, Prim – ministrul Ungariei ""

Salutăm România la intrarea în Uniunea Europeană ! Ştiu că drumul a fost lung, pe alocuri obositor. Dar cred că a meritat. A meritat pentru Europa, şi a meritat şi pentru România. România şi-a ocupat locul pe care îl merită în Uniunea Europeană. Patria noastră europeană va fi comună, atât pentru maghiari, cât şi pentru români. Din rivalitate se va naşte colaborare. Vom păstra ceea ce ne deosebeşte şi vom fi mândri că vom putea colabora. Ne-am găsit un cămin nou, comun. Salut România în Uniunea Europeană !

Laszlo Solyom, Preşedintele Republicii Ungaria ""

În calitate de preşedinte al Republici Ungare salut România la intrarea în Uniunea Europeană. Pentru Ungaria, acest moment are o importanţă deosebită, fie şi din punctul de vedere al comunităţii maghiare numeroase, de peste un 1 800 000 locuitori, care trăieşte în România. Sunt convins că obţinerea cetăţeniei comune europene va aduce pentru toţi locuitorii României posibilitatea unei vieţii mai bune, a creşterii economice şi a respectului reciproc din ce în ce mai consolidate. Pentru integrarea în Uniunea Europeană, care nu este o sarcină uşoară, suntem gata să acordăm în continuare întregul nostru ajutor. Suntem convinşi că intrarea Bulgariei şi a României în Uniunea Europeană va putea contribui în mare măsură la realizarea unui spaţiu balcanic stabil, înfloritor şi paşnic, care să colaboreze cu spaţiul est european. Este scopul nostru comun. Pentru aceasta, în numele tuturor maghiarilor, doresc fiecărui locuitor al României putere, noroc şi succes.

Jose Rodriguez Zapatero, prim – ministrul Spaniei ""

Dorim să vă transmitem în numele poporului şi al guvernului spaniol cele mai sincere şi profunde felicitări pentru integrarea în Uniunea Europeană. O integrare care va presupune un mare pas înainte, în ceea ce priveşte progresul, bunăstarea poporului român, atât de apropiat Spaniei şi unit de ea prin multe legături culturale şi istorice. Spania este o ţară care a sprijinit din primul moment integrarea României în Uniunea Europeană. Suntem convinşi că această integrare reprezintă un pas înainte pentru Uniunea Europeană şi pentru România, pentru că Uniunea Europeană devine mai puternică, iar României i se deschide o vastă paletă de posibilităţi privind progresul, dezvoltarea şi bunăstarea ei. Suntem foarte fericiţi. Din Spania, vă spunem: „ Să fie într-un ceas bun, România !”

Frederik Reinfeldt, Prim- ministrul Suediei

Astăzi, odată cu intrarea în UE a României şi a Bulgariei, procesul istoric de extindere al UE este complet. Suedia crede că o Uniune Europeană lărgită este una mai puternică. Noi membri aduc experienţă şi calităţi importante. De aceea sunt fericit să vă consider noi membri ai familiei noastre şi aştept cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape în viitor. Dar, în primul rând, vă urez un An Nou fericit şi un călduros „Bun venit„ în Uniunea Europeană.

Heinz Fischer, Presedintele  Austriei  ""

Stimaţi domni şi doamne, în calitate de preşedinte al Republici Austria, pot să vă spun că această primă zi a anului 2007 este o dată istorică pentru România, dar şi pentru Europa, deoarece, la această dată, se realizează planul dorit de atât de mult timp şi pregătit intens, şi anume aderarea României la Uniunea Europeană, ca membru cu drepturi depline. În ceea ce priveşte legăturile cu adevărat strânse şi intense, existente între România şi Austria, aş dori, pe această cale, să vă felicit din inimă. Din acest moment, vom răspunde împreună, într-o oarecare măsură, la mesajul european, vom crea împreună legături amiabile, vom soluţiona împreună probleme. Fireşte, intrarea în Uniunea Europeană nu este în totalitate lipsită de probleme. Există zile mai frumoase şi zile mai grele, iar România va trebui să depună în continuare eforturi susţinute, în mai multe domenii. Dar  cel mai important este că vom încerca împreună să ducem la bun sfârşit o întreagă serie de proiecte. Dezvoltarea relaţiilor economice existente între Austria şi România este deosebit de mulţumitoare şi extrem de valoroasă. Iar faptul că atât de mulţi agenţi comerciali austrieci, organizaţi fie sub forma unor întreprinderi mijlocii, fie sub forma unor întreprinderi mici au făcut până acum investiţii considerabile în România demonstrează faptul că noi avem încredere în puterea economică a ţării dumneavoastră. Am vizitat personal România şi am cunoscut personalităţi locale, cu care am stabilit raporturi personale pozitive, lucru ce m-a convins de dezvoltarea convingătoare a ţării dumneavoastră. Luând în considerare toate acestea, aş dori să vă felicit încă odată, din toată inima, pentru această realizare, pentru atingerea acestui scop, dorindu-vă toate cele bune în noul an, în 2007, dar şi pentru viitorul european al României. Vă mulţumesc.

Lech Kaczynski, Preşedintele Poloniei  ""

Aş dori să transmit tuturor românilor, conducătorilor lor, Parlamentului şi preşedintelui României felicitările mele pentru intrarea în Uniunea Europeană. De mult timp ştiam că România va intra în Uniunea Europeană. Ştiam că românii luau parte la cele mai importante întâlniri ale Uniunii, dar integrarea oficială se va produce pe data de 1 ianuarie. Acum doi ani şi opt luni, poporul polonez a făcut acest pas important, iar acum este rândul României şi al Bulgariei. Ne bucurăm foarte mult că suntem împreună nu numai în NATO, unde colaborăm de mult timp, ci şi în UE. Uniunea Europeană este o şansă. Bineînţeles că sunt şi greutăţi .. Problemele sunt inevitabile, dar, cu siguranţă, vor fi şi beneficii. Sper că vom colabora foarte bine, pentru că ţările noastre au multe interese în comun. Sper că România va aprecia pozitiv primi doi sau trei ani în Uniune, ca şi noi…. Integrarea este posibilă şi nu are efecte negative, aşa cum credeam noi. Eram convinşi că preţurile vor creşte semnificativ, dar nu a fost aşa. Clasa socială cea mai sceptică acum apreciază intrarea în UE … Agricultorii … Altfel spus, intrarea în UE este un lucru bun. Desigur, în cadrul Uniunii, aşa cum am spus, sunt multe probleme de rezolvat. România va ocupa locul şapte, poziţie pe care se află Olanda .. Cu România, suntem 27 de ţări. Sunt convins cu adevărat că se vor rezolva multe probleme. După integrare, români vor avea aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi. Şi noi, polonezii, am rezolvat multe probleme după integrare.

Anibal Cavaco Silva, Preşedintele Portugaliei ""

Felicit poporul român, aflat în plină integrare în Uniunea Europeană, integrare pe care Portugalia a sprijinit-o de la bun început. Sunt absolut convins că aderarea României la UE va consolida instituţiile sale democratice, va contribui la dezvoltarea ţării şi va îmbunătăţii condiţiile de trai ale populaţiei. Am convingerea că 1 ianuarie 2007 va rămâne în istoria României ca o dată foarte fericită.

Lawrence Gonzi, Prim- Ministrul  Maltei ""

Malta urează bun venit României ca membru al UE începând cu 1 ianuarie 2007. România a arătat în mod clar, în ultimele luni, că este determinată şi pregătită pentru a intra în Uniunea Europeană, îndeplinind cu succes criteriile de aderare. Integrarea României este dovada că Uniunea Europeană reprezintă calea reformei, modernizării şi schimbării. Malta felicită România pentru eforturile sale remarcabile de a intra în UE. Integrarea sa va contribui în mod clar la stabilitate şi prosperitate în Europa de SE. România merită felicitările tuturor şi un călduros bun venit.

Vaira Vike Freiberga, Preşedintele Republicii Letone ""

În numele poporului din Republica Letonă aş vrea să-l felicit pe preşedintele Traian Băsescu şi să felicit poporul român pentru realizările sale. Aş vrea, de asemenea, să vă urez bun venit în Uniunea Europeană unde vă primim ca pe o naţiune – soră, în această familie de naţiuni. Scopul nostru este acum să conlucrăm şi să continuăm construcţia unei Europe stabile, sigure, paşnice şi prospere. O Europă care va fi din ce în ce mai bună, de la o generaţie la alta. Toate urările de bine poporului român şi felicitări.

Angela Merkel, Cancelarul Federal al Germaniei ""

Salut cu căldură pe noii membri ai UE, Bulgaria şi România. În calitate de cancelar al Republici Federale Germania, cât şi în cea de preşedinte al Consiliului Europei pentru prima jumătate a anului 2007, ştiu că împreună trebuie să asigurăm cetăţenilor şi cetăţenelor noastre libertate, solidaritate, securitate şi bunăstare şi, de aceea, dorim o bună colaborare cu noii membri ai UE, România şi Bulgaria.

Jacques Chirac, Preşedintele Franţei  ""

Dragi prieteni din România şi din Bulgaria şi, de pe acum, dragi concetăţeni europeni … Pentru voi şi pentru noi, acesta este un moment istoric. De mâine vom împărtăşi din nou aceeaşi istorie şi acelaşi destin. În numele Franţei şi al tuturor francezilor, vă urez bun venit în Uniune ! Suntem bucuroşi să vedem că eforturile voastre au fost răsplătite. Suntem mândri să deschidem împreună cu voi, în această seară, noi orizonturi pentru Europa. Franţa a susţinut întotdeauna ambiţiile voastre europene. Parlamentul său a ratificat în unanimitate tratatul de aderare al ţărilor  voastre. Era firesc să vă alăturaţi familiei voastre, Europa. Întâmpinându-vă, fostele răni care ne sfâşiau continentul s-au închis, în sfârşit. Sofia şi Bucureşti sunt din nou capitale ale Europei. Cum să ne închipuim Uniunea fără ţările voastre, care au îmbogăţit atât de mult prin istoria şi cultura lor identitatea şi civilizaţia europeană de-a lungul secolelor trecute? De la tulburările care ne-au eliberat continentul la începutul anilor 90, aţi parcurs drumul vostru european cu hotărâre exemplară. Succesul vostru e şi succesul Uniunii, care îşi desăvârşeşte astăzi al cincilea val de extindere. În îndeplinirea responsabilităţilor majore care vă aparţin de acum şi vouă, Franţa va fi alături de voi, fireşte. Mă refer mai ales la rolul vostru în regiune, pe coastele Mării Negre, o mare atât de importantă pentru stabilitatea şi securitatea noastră. Aceste noi frontiere ale Uniunii reprezintă tot atâtea provocări pe care le vom depăşi împreună. Doresc, de asemenea, întărirea tradiţiilor extrem de vechi şi de profunde care ne leagă şi care ilustrează strălucit angajamentul nostru francofon. Al unsprezecelea sommet al francofoniei, care ne-a reunit acum trei luni la Bucureşti, mi-a permis să-i reîntâlnesc pe preşedinţii Băsescu şi Pârvanov. Odată cu intrarea ţărilor voastre în Uniunea Europeană, statele membre ale francofoniei devin majoritare aici. Împreună cu voi, dorim recunoaşterea tot mai deschisă a diversităţii culturale care reprezintă bogăţia Europei. Lungile noastre relaţii de prietenie, cooperarea noastră atât de des exemplară, apropierea noastră în privinţa atâtor probleme …. Vă propun să puneţi toate acestea în slujba Europei noastre, o Europă ambiţioasă, o Europă în mişcare, puternică şi solidară în acelaşi timp, o Europă care-şi face auzite valorile şi umanismul în lumea întreagă. Este o Europă reconciliată, reunită, regăsită, pe care o sărbătorim cu toţii în această seară, mulţumită vouă. Franţa şi poporul francez sunt alături de voi cu toată inima şi vă adresează prin vocea mea, dragi prieteni din Bulgaria şi din România, toate urările lor de bine, de succes şi de fericire.

Jan Peter Balkenende, Prim – ministru al Regatului Ţărilor de Jos  ""

Ca prim-ministru al Olandei urez un călduros bun venit României şi poporului român în UE. Acesta va fi începutul unei noi ere pentru România, plină de oportunităţi. Relaţiile dintre popoarele noastre au fost întotdeauna excelente şi sunt sigur că popoarele noastre vor continua să conlucreze fructuos. Le urez tuturor românilor un An Nou fericit.

Tony Blair, Prim – ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord ""

Intrarea în UE este o mare realizare pentru popoarele român şi bulgar. De asemenea, este o mare satisfacţie pentru mine, deoarece Marea Britanie a susţinut mereu integrarea ţărilor voastre. După ani de muncă asiduă, ţările voastre merită să fie membri ai UE şi ar trebui să fiţi foarte mândri pentru ce aţi realizat. Uniunea Europeană s-a transformat, de acum 10 ani, când am devenit premier. Efectul integrării a 10 şi acum 12 noi state a fost extrem de pozitiv. A adus energie nouă, dinamism şi idei noi clubului european. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt mai optimist decât oricând că Europa poate reuşi în ani ce vor urma, în ciuda tuturor greutăţilor ce ne aşteaptă. Îmi amintesc de vizita în România şi Bulgaria în 1999. Am susţinut de atunci integrarea ţărilor voastre în UE şi Marea Britanie a oferit sprijin practic şi mult sprijin politic de-a lungul anilor. Dar şi realizările voastre au fost remarcabile şi un exemplu însufleţitor pentru restul Europei. Intrarea în UE e un pas foarte mare pe drumul care a transformat deja ţările voastre, iar reformele pe care le-aţi realizat pentru a vă integra în UE se văd acum în creşterea economică, democraţie şi libertatea cuvântului. Sărbătorim această realizare alături de voi şi ştim că veţi continua să prosperaţi şi să faceţi progrese ca membri ai UE. Acum suntem nerăbdători să colaborăm cu voi nu ca aspiranţi, ci ca parteneri, întrucât Europa se va confrunta cu o nouă serie de provocări. Va trebui să-şi reformeze politicile pentru lumea de mâine. Va trebui să colaborăm pentru a găsi soluţii unor probleme precum schimbările climatice, securitatea energetică şi ameninţarea teroristă. Aceste probleme sunt mai mari în toate statele nemembre, astăzi. În UE, putem încerca să le rezolvăm împreună, iar ţările voastre ne vor ajuta. Dar, mai presus de toate, aderarea la UE e un mare succes pentru toţi cetăţenii României şi Bulgariei. Ziua de azi marchează sărbătorirea acestui eveniment şi vă transmit sincer şi din toată inima felicitările mele. Bravo !

Geoff Hoon, Ministrul pentru Europa  ""

Felicitări! Este nemaipomenit că aţi revenit alături de noi. Intrarea în UE este o victorie pentru poporul român. Ani de muncă asiduă au dat rezultate şi meritaţi din plin să vă ocupaţi locul ca membri ai UE. Marea Britanie v-a susţinut tot timpul. Sprijinul  nostru a fost crucial când au început negocierile, în 1999. Realizările obţinute de atunci sunt remarcabile. Drumul spre aderarea la UE a transformat România şi deşi  acest drum nu a fost întotdeauna uşor, reformele pe care a trebuit  să le faceţi pentru a adera la UE dau deja rezultate. Aveţi o creştere economică rapidă, democraţia şi libertatea de exprimare sunt reale. Acestea sunt realizări reale şi sărbătorim acest succes alături de voi. Colaborarea noastră este deja strânsă şi profundă în domenii – cheie, în care UE poate face diferenţa pentru viaţa oamenilor. Ne aşteaptă încă multe provocări, în ceea ce priveşte schimbările climatice sau securitatea energetică şi considerăm binevenită contribuţia voastră. Aceste probleme sunt mai mari în ţările nemembre. Prin intermediul UE, le putem rezolva împreună. Aşteptăm cu nerăbdare să conlucrăm cu voi ca parteneri europeni. Dar, mai presus de toate, aderarea la UE, e un imens succes pentru toţi românii. Schimbările pe care le-aţi făcut, munca asiduă pe care aţi depus-o au făcut deja diferenţa pentru viaţa oamenilor. Astăzi sărbătorim încununarea acestei munci şi împlinirea speranţelor. Tot ce vă pot spune este : Felicitări ! Bun venit în UE !

Ivan Gasparovic, Preşedintele Republicii Slovace ""

Este Anul Nou şi sunt bucuros că tocmai acum putem să vă salutăm pe toţi cei din România, să vă salutăm ca noi membri ai UE, ca noi parteneri în această comunitate. Vă doresc toate cele bune în noul an, să vi se îndeplinească toate aşteptările pe care le aveţi de la această comunitate. Aceste aşteptări, însă, nu se îndeplinesc de la sine, ci toţi împreună trebuie să muncim pentru a le îndeplini, să ne aducem fiecare contribuţia. Încă odată vă dorim tuturor celor din România un An Nou fericit cu bucurie.

Valdas Adamkus, Preşedintele Republicii Lituania  ""

Dragi cetăţeni ai României, azi e o zi foarte specială pentru voi. Românii revin în familia europeană ca membri cu drepturi depline. Cu această ocazie, vă felicit. Sunt fericit că nedreptatea istorică a fost reparată, în cele din urmă. Zidurile care au separat naţiunile europene timp de multe decenii, cad în cele din urmă. Lituania a fost întotdeauna un susţinător fervent al lărgirii UE. Am susţinut constant România pe drumul de aderare la familia sa europeană. Vă spun în mod sincer că v-aţi îndeplinit promisiunile şi v-aţi ridicat la nivelul aşteptărilor noastre. V-aţi încheiat drumul către intrarea în UE la fel cum a făcut şi Lituania acum 2 ani. Dar acesta nu este sfârşitul drumului. Sărbătorind intrarea României în UE, trebuie totuşi să înţelegem că acesta este primul pas pe un drum mai larg, pe care mergem pentru a obţine o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri, securitate şi libertate pentru naţiunile noastre. Vom conlucra de acum pentru găsirea de soluţii pentru piaţa  comună europeană şi pentru familia de naţiuni europene. Va trebui să ne cunoaştem şi să ne înţelegem mai bine şi să descoperim noi oportunităţi şi capacităţi ce disting popoarele noastre. Să colaborăm pentru a construi o Europă liberă, competitivă, deschisă  şi sigură. 

Îţi doresc succes, România !