Evoluția epidemiei! Acesta este STUDIUL care ne arată cel mai RĂU SCENARIU

Un studiu realizat de statisticianul Valentin Pârvu și dr. Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, analizează evoluția epidemiei de coronavirus în România și proiecțiile pentru jumătatea lunii august, în funcție de indicele de reproducție. Cinci scenarii posibile sunt prezentate, cel mai bun fiind cel în care vor fi 20 de cazuri noi depistate zilnic, iar 32 de pacienți vor mai fi internați la terapie intensivă. Cel mai grav ajunge la 2629 de cazuri zilnice, cu 1428 de pacienți la terapie intensivă.

 

În scenariul cel mai pesimist, pe timpul verii 10 pacienți infectați vor infecta 12 pacienți în aproximativ 5 zile, iar după 2 luni acei 10 pacienți inițiali vor duce la aproximativ 100 de pacienți zilnici, ceea ce va crea o mare presiune pe sistemul medical. În această situație vor fi peste 40.000 de cazuri active la mijlocul lunii august.

 

Studiul analizează evoluția pandemiei în România și în țările vecine – Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Dintre toate țările analizate, doar Ungaria nu prezintă o creștere în ultimele zile.

 

Proiecțiile pentru următoarele două luni în România au fost făcute folosind potențiale scenarii de transmisibilitate.

 

Rt este indicele de reproducție, care arată măsura în care virusul se răspândește în societate la un anumit moment. Un indice de reproducție peste 1 indică o creștere a numărului de cazuri în următoarele 7-14 zile. Acest indice e proporțional cu numărul de contacți (reflectat de mobilitate) și cu probabilitatea de transmisie la fiecare contact (scăzută când se poartă mască și se respectă măsurile de distanțare și de igienă). De asemenea, acest indice e proporțional cu proporția susceptibilă (non-imună) a populației, care în Europa de Est e încă mult peste 90%. Începând cu 1 iunie, toate țările din această zonă cu excepția Ungariei prezintă indici peste 1, precizează studiul.

 

Pentru a înțelege impactul asupra cazurilor zilnice și a spitalizărilor în următoarele două luni, s-au simulat 5 scenarii separate, fiecare cu un indice de reproducție efectiv fix pe perioadă următoare. Numărul activ de cazuri a fost asumat ca fiind cazurile acumulate pe 25 zile, iar internații în ATI au fost estimați folosind rata de 3.4% din cazurile active, rată care a fost relativ constantă în România în ultimele 2 luni.

 

Articolul integral pe G4MEDIA

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed