Excesul de mucus în gât: 3 posibile cauze

0

Corpul nostru produce în mod constant mucus, o substanță vâscoasă, cu multiple roluri importante, între care și filtrarea aerului în vederea protejării tractului respirator de particule străine precum bacterii, viruși sau poluanți.[3] În mod normal, nu acordăm prea multă atenție mucusului. Oricine s-a confruntat cel puțin o dată cu excesul de mucus în gât știe însă cât de neplăcută și de greu de ignorat este această senzație, în special atunci când persistă. În acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre afecțiunile care pot duce la apariția acestei probleme. 

1. Sindromul picăturii postnazale 

Dacă vei întreba un medic ce afecțiuni poate indica prezența mucusului în gât, ți se va spune că, cel mai adesea, este vorba de sindromul picăturii postnazale sau rinoreea posterioară – o afecțiune caracterizată prin acumularea de mucus în partea din spate a gâtului. Poate avea diverse cauze, inclusiv: gripa, alergiile, prezența unui corp străin în nas, sinuzita, deviația de sept, consumul de alimente picante, utilizarea anumitor medicamente sau uscăciunea aerului. Oricare dintre factorii menționați mai sus poate influența cantitatea de mucus secretată de organism.

Simptome asociate în mod frecvent cu sindromul picăturii postnazale sunt nevoia constantă de a curăța sau „drege” gâtul, tusea persistentă, răgușeala și durerile în gât.[3]

2. Boala pulmonară obstructivă cronică

O altă afecțiune ale cărei simptome includ și producția excesivă de mucus este boala pulmonară obstructivă cronică, o boală respiratorie cronică ce afectează bronhiile și plămânii. Cel mai adesea, cauza sa este reprezentată de expunerea pe termen lung la fumul de țigară și care poate duce la dezvoltarea a numeroase complicații, inclusiv: infecții respiratorii, boli cardiace, cancer pulmonar, hipertensiune pulmonară și depresie. 

În multe cazuri, simptomele apar abia atunci când s-au produs leziuni pulmonare semnificative și tind să se agraveze în timp, în special dacă nu se renunță la fumat. Pe lângă excesul de mucus, se mai poate manifesta prin dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare, senzația de presiune în piept, tuse cronică, lipsă de energie, infecții respiratorii frecvente, pierdere în greutate neintenționată și umflarea picioarelor.[1]

3. Boala de reflux gastro-esofagian

Uneori, problema nu constă în faptul că organismul produce prea mult mucus, ci că acesta nu poate fi înghițit așa cum se întâmplă în mod normal. Acest lucru poate reprezenta o consecință a bolii de reflux gastro-esofagian, o afecțiune ce apare atunci când acidul gastric se întoarce înapoi în esofag și gât, iritând mucoasa și provocând o producție crescută de mucus. Factori de risc asociați cu dezvoltarea acestei afecțiuni sunt: consumul de alcool, obezitatea, sarcina, fumatul, hernia hiatală și sclerodermia. Există, de asemenea, și anumite medicamente care pot duce la apariția simptomelor acestei boli. 

Cel mai adesea, boala de reflux gastro-esofagian se manifestă prin arsuri retrosternale, senzația de nod în gât și apariția grețurilor după masă. Simptome mai puțin frecvente sunt: regurgitația, tusea sau respirația șuierătoare, dificultățile la înghițire, sughițul, răgușeala și durerile în gât. O altă caracteristică a acestei boli este faptul că simptomele sale se pot agrava atunci când te apleci sau te întinzi ori după mese și că ele pot fi mai severe noaptea.[2]

Excesul de mucus în gât poate avea diverse cauze, printre care se numără și afecțiuni precum menționate în acest articol. Stabilirea cauzei exacte se poate face numai de către un medic, după un consult amănunțit și efectuarea testelor și investigațiilor necesare. Important este să te adresezi acestuia atunci când observi că simptomele tale nu se ameliorează după câteva zile, tind să se agraveze sau apar simptome noi. În lipsa unui diagnostic clar și corect, nu vei putea beneficia de tratamentul de care ai nevoie, ceea ce crește riscul agravării afecțiunii respective și al apariției unor complicații. 

Bibliografie: 

  1. „COPD”, Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679. Accessed 23 May 2023.
  2. „Gastroesophageal Reflux Disease”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2015, medlineplus.gov/ency/article/000265.htm. Accessed 23 May 2023.
  3. Watson, Stephanie. „What Is Postnasal Drip?”, WebMD, 21 Sept. 2016, www.webmd.com/allergies/postnasal-drip. Accessed 23 May 2023.