CNADNR face munca regilor asfaltului

0

În ultimul raport al Curţii de Conturi privind activitatea Companiei Naţionale de Autostrăzi sunt prezentate nereguli grave privind întreţinerea drumurilor şi autostrăzilor privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii acestora. Totodată, în perioada 2005-2010, cei nouă directori de la CNADNR, numiţi de miniştrii Transporturilor, au schimbat organigrama de 20 de ori, membrii Adunării Generale a Acţionarilor au fost schimbaţi de 12 ori, iar componenţa Consiliului de Administraţie modificată de 20 de ori.


La sfârşitul anului 2011, Compania Naţională de Autostrăzi gestiona 415 km de autostradă. „România a construit 25% din lungimea totală de autostrăzi convenită cu Uniunea Europeană. Ţintele fixate pentru perioada 2013-2015 erau de aproximativ 1.700 km de autostradă”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

 

Surprinzător, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că activitatea de preevenire şi combatere a înzăpezirii autostrăzilor este în sarcina CNADNR. „Responsabilitatea principală pentru activitatea de prevenire și combatere a înzăpezirii autostrăzilor și pentru efectele disfuncționalităților intervenite, a revenit aproape în exclusivitate, CNADNR și MTI, și mai puțin așa ziselor „firme de deszăpezire”, cum în mod inexplicabil a fost lăsat să se înțeleagă și a fost preluat de opinia publică. Natura relațiilor contractuale dintre CNADNR și firmele respective nu a fost de tipul prestării, de către acestea, a serviciilor specifice de prevenire şi combatere a înzăpezirii, ci numai de asigurare, prin aprovizionare efectivă, respectiv închiriere, a necesarului de materiale chimice şi antiderapante, carburanți şi lubrifianți, respectiv autovehicule, utilaje și echipamente. Normativul tehnic aplicabil nu a dovedit, din rațiuni inexplicabile, rigoarea tehnică de care era nevoie pentru a deveni eficace, în sensul că nu a prevăzut, pe lângă numărul și tipul de utilaje și echipamente corespunzătoare nivelurilor de intervenție, și principalele caracteristici tehnice minimale pentru acestea (capacitate, putere, dimensiuni, viteză de acțiune ș.a.).

 

Abia în anul 2012, cu o întârziere de 7 ani, prin Ordinul comun MTI/MAI nr. 1025/2011/nr. 16/2012 au fost incluse unele caracteristici tehnice pentru utilajele și echipamentele necesare în prevenirea și combaterea înzăpezirii “, au constatat inspectorii CC.

 

La conducerea Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România s-au perindat in ultimii ani mai multi directori, ultimul, Mircea Pop, depunându-și demisia în urma dezvălurilor jurnaliștilor Money.ro de vineri, 25 ianuarie, prin care informau că şefii CNADNR au petrecut la munte, deşi meteorologii anunţaseră că vremea se va înrăutăţi accentuat.