Trei head-hunteri vor să angajeze manageri pentru stat. Vezi cine sunt

0

Cei trei ofertanţi sunt George Butunoiu, R. Berger-Pedersen şi Agenţia Proffesional SRL. Primele companii care vor avea management privat vor fi Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare şi Romarm. Managerii ar putea încasa salarii lunare cuprinse între 11 mii şi 75 mii de euro, la care se adaugă bonusuri-record de până la 4,5 milioane de euro pe an.

„Pedersen, Agenţia Proffesional SRL şi asocierea George Butunoiu cu Biriş Goran au depus oferte până la termenul limită”, au declarat marţi pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.

Pedersen & Partners a fost înfiinţată în 2001 şi este una dintre cele mai mari companii de executive search din regiune. Firma are operaţiuni în 41 de ţări.

Butunoiu activează în domeniul recrutării şi al consultanţei în resurse umane din 1992. El deţine 60% din firma George Butunoiu management Consulting.

Casa de avocatură Biriş Goran, înfiinţată în 2006, oferă servicii în domeniul taxelor, imobiliar, concurenţă şi funziuni şi achiziţii.

Agenţia de Servicii Proffesional SRL are un capital social de 19.000 de lei, controlat în proporţie de 31% de Fundaţia Euxinus, precum şi de două persoane fizice – Dragoş Teofan Marian Munteanu (29%) şi Maria Cristina Păsat (40%).

 

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, pe 13 septembrie expiră termenul de depunere a ofertelor pentru alegerea consultantului care va sprijini ministerul în procesul de recrutare a noilor manageri. Compania de consultanţă care va câştiga selectia va întocmi pentru fiecare dintre cele cinci companii caietele de sarcini ce vor sta la baza licitaţiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare. Potrivit unui proiect prezentat de MEDIAFAX, managerii privaţi care vor fi numiţi la companiile de stat ar putea câştiga lunar sume care ajung până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga milioane de euro anual în cazul unor societăţi cu profit ridicat, dacă sunt îndeplinite criteriile de performanţă din contract. Suma încasată de managerul privat din profitul net ar putea depăşi însă două milioane euro şi ar ajunge chiar la patru milioane euro în cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica. În prezent, salariile directorilor generali de la companiile de stat sunt plafonate în prezent la nivelul indemnizaţiei primite de un secretar de stat şi nu depăşesc 1.000 de euro pe lună.

 

Potrivit documentului citat de Mediafax, îndemnizaţia lunară a managerului selectat din sectorul privat va fi stabilită prin negociere, pornind de la salariul de bază mediu brut din companie pe ultima lună înmulţit cu un coeficient calculat în raport cu cifra de afaceri pe ultimele 12 luni anterior numirii managerului privat şi cu numărul mediu de salariaţi la data angajării acestuia, conform documentului. Contractul de management privat ar urma să fie încheiat pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 4 ani şi va putea fi prelungit, prin act adiţional, pentru încă maximum 4 ani dacă managerul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.

 

Managerul ar urma să primească şi o cotă de participare la profitul net al companiei. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a spus că cel mai important lucru este ca salariile managerilor privaţi la companiile de stat, indiferent de nivelul lor, să fie pe merit, respectiv să fie acordate doar după îndeplinirea unor condiţii foarte stricte.