Exxon Mobil îşi propune să înceapă producţia de litiu în Arkansas până în 2026

0

Expansiunea Exxon în acest sector vine pe măsură ce tehnologiile emergente urmăresc să stimuleze producţia globală a metal ultrauşor prin filtrarea acestuia din depozitele de saramură sărată găsite pe tot globul şi furnizarea acestora producătorilor de baterii dornici de surse noi.

Exxon, care a inventat bateria litiu-ion în anii 1970, dar s-a îndepărtat de tehnologie, intenţionează să înceapă să producă cel puţin 10.000 de tone de litiu pe an în Arkansas din 2026, împreună cu partenerul Tetra Technologies, în ceea ce a fost etichetat ”Proiectul Evergreen”, conform sursei.

Acea producţie iniţială ar fi aproximativ echivalentă cu cantitatea necesară pentru a produce 100.000 de baterii pentru vehicule electrice.

Reuters a relatat anul acesta că Exxon a fost de acord să dezvolte peste 6.100 de acri bogaţi în litiu în Arkansas, cu Tetra, care produce substanţe chimice pentru tratarea şi reciclarea apei.

Exxon a forat puţuri în Arkansas anul acesta pentru a studia vasta Formaţiune Smackover, o formaţiune geologică care se întinde din Florida până în Texas, care este plină de saramură bogată în litiu şi brom.

Compania a testat, de asemenea, tehnologia nedovedită de extracţie directă a litiului (DLE), care va fi crucială pentru operaţiunile comerciale, potrivit sursei, care nu a fost autorizată să vorbească în public.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze. Un reprezentant al Tetra nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Pentru Exxon şi alte companii petroliere, producţia de litiu oferă perspectiva vânzării unui produs nou cu costuri adăugate relativ mici.

Darren Woods, CEO al Exxon din 2017, le-a spus investitorilor, în timpul unui apel din 4 octombrie, că sectorul litiului este ”destul de promiţător”.

El a mai spus: ”Vedem o oportunitate de a valorifica cu adevărat lucrurile la care suntem destul de buni”.

Exxon, ca şi alţi producători de combustibili fosili, s-a confruntat cu presiuni pentru a reduce emisiile de carbon din operaţiuni.