Factorul care ne influențează fiecare decizie în viață

Neurologul Morgan Cerf spune că tot ce se întâmplă în viața noastră depinde de persoanele cu care alegem să ne petrecem timpul. „Nu este un sfat de a ne alege prietenii cu atenție”, precizează omul de știință, scrie digi24.ro.

 

Sunt două premise de la care Cerf a pornit. Prima este că luarea unei decizii este obositoare. În urma mai multor studii a reieșit că oamenii au o cantitate limitată de energie mentală dedicată pentru a lua decizii în viață. Alegerea hainelor, a locului unde să mâncăm, ce să mâncam, ce muzică să ascultăm, toate acestea necesită o cantitate mare de energie în viața noastră de zi cu zi.

 

(Cerf a ales deja ca de fiecare dată când merge la restaurant să-și comande a doua opțiune din lista recomandărilor bucătarului.)

 

A doua premisă este că oamenii au impresia, în mod eronat, că dețin controlul fericirii lor luând aceste decizii în fiecare zi. Atâta timp cât facem alegerile bune, ne-am îndreptat către satisfacții în viață.

 

Neurologul a respins, însă, această idee. Adevărul este că acțiunea care presupune luarea unei decizii este plină de discrepanțe care ne întunecă judecata. Oamenii își amintesc greșit experiențele rele, ca fiind bune și vice versa, ei își lasă emoțiile să transforme o alegere rațională într-una irațională și se folosesc de indicii sociale, uneori subconștiente, pentru a face alegeri pe care, într-un alt context nu le-ar face.

 

Studiile neurologului au scos la iveală că, atunci când două persoane se află unul în compania celuilalt, undele lor cerebrale vor începe să arate identic.

 

Asta înseamnă că persoanele cu care ne petrecem timpul au un impact în modul în care percepem realitatea, într-atât de mult încât nu ne putem explica acest lucru. Iar unul dintre aceste efecte este că devenim asemănători”, afirmă Cerf.

 

Acest lucru este vizibil și în comportamentul oamenilor. Lipsa de entuziasm schimbă starea de spirit a celorlalți, cei care vorbesc repede stabilesc ritmul conversației, comedianții îi fac pe oameni să se simtă amuzați.

 

În urma acestor premise, omul de știință a concluzionat că, dacă oamenii își doresc să maximizeze fericirea și să minimizeze stresul, ar trebui să-și construiască o viață care să necesite cât mai puține decizii, înconjurându-se de oamenii care întruchipează trăsăturile pe care ei le preferă.

 

 

Neurologul a dat un exemplu și a spus că atunci când vrea să meargă la un restaurant, el alege doar persoana care îl va acompania, având astfel încredere că acea persoană va alege un restaurant care va fi și pe placul lui. El evită astfel să ia două decizii mici, făcând doar o alegere mai importantă.

 

FACEBOOK – Modalitatea prin care ne putem maximiza fericirea nu are nicio legătură cu experiența, bunurile materiale sau filosofia personală.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed