Felul de mâncare pe care românii îl consumau de trei ori pe zi în urmă cu 100 de ani

Felul de mâncare pe care românii îl consumau de trei ori pe zi în urmă cu 100 de ani. În urmă cu mai bine de un secol, oamenii trăiau poate mai mult și poate mai bine, sau invers.

Alimentația era diferită la acea vreme, astfel că unele preparate nici măcar nu mai sunt cunoscute acum.

Dacă în prezent ne putem bucura de fructe exotice, precum mango, banane, ori avocado, acum 100 de ani, românii nu prea aveau opțiuni.

Există însă un fel de mâncare pe care mulți îl consumau chiar și de trei ori pe zi. Nu conținea aditivi și era foarte sănătos.

Felul de mâncare pe care românii îl consumau de trei ori pe zi în urmă cu 100 de ani

În lucrarea scrisă în 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, autorul dr. Gheorghe Crăiniceanu, dedica un capitol întreg alimentației țăranului român. Potrivit autorului, hrana românului era de regulă preparată în casă şi doar pentru o zi, maxim două.

În 1895 nu se foloseau aditivi alimentari, grăsimi artificiale, îndulcitori artificiali şi zaharuri rafinate.

La acea vreme se mânca mult mai multă mămăligă decât pâine, pentru că era mai uşor de făcut, iar pâinea de grâu era o mâncare mai „aleasă”, rezervată sărbătorilor.

De altfel, cei care trăiau acum 100 de ani, în special țăranii mâncau mămăligă chiar și „de trei ori pe zi”.

De asemenea, acum 100 de ani se consumau mai multe alimente care acum nici nu le mai vedem. Este vorba despre ştir, podbal, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă, jufă (julfă).

Carnea era o raritate la acea vreme. În general, ţăranii o vindeau pentru a putea cumpăra lucruri pe care nu le puteau produce în gospodărie.

Mulți dintre ei vindeau la târg și laptele, ouăle sau brânza. Nici măcar sătenii avuți nu obișnuiau să mănânce carne, „pe motiv că aşa s-au hrănit şi părinţii lor”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed