Fericiţi cei intraţi în insolvenţă, căci ei vor găsi calea spre profit

0

“Este cea mai bună ştire pe care am auzit-o pe ziua de azi” – comenta un cititor un titlu de săptămâna trecută, care anunţa redeschiderea celor cinci hipermarketuri ale reţelei PIC, închise rând pe rând anul trecut, după arestarea omului de afaceri Cornel Penescu în dosarul „Mită pentru arbitrii” şi intrarea în insolvenţă a retailerului.

Mesajul e direct: există business şi după demararea procedurilor de insolvenţă. Mulţi manageri au ajuns la concluzia că insolvenţa este “un colac de salvare”, nicidecum primul pas către faliment, aşa cum se credea la începutul crizei.

Ronen Haliva, proprietarul Lee Cooper – companie care a intrat în insolvenţă la sfârşitul anului trecut -  primeşte frecvent telefoane de la cunoscuţi şi prieteni, care-i cer să le spună ce avantaje aduce insolvenţa. „Mă tot întreabă cum e, că au de gând să facă şi ei la fel”, spune Haliva.

Pentru afacerea Lee Cooper, insolvenţa a fost salvatoare. “În cazul nostru, dacă nu era procedura insolvenţei, intram direct în faliment. (…) Insolvenţa ne-a salvat pe noi, pe furnizori, pe bancă, pe toată lumea”, spune Haliva. „În loc să disponibilizăm 260 de angajaţi, au mers acasă numai 120, şi jumătate sunt salvaţi. Banca o să-şi primească banii înapoi, firma de leasing o să-şi primească banii înapoi”, mai spune omul de afaceri pentru MONEY EXPRESS.