Finanțele s-au împrumutat 80 milioane euro pe zi, în ianuarie

0

În luna ianuarie, Finanțele au împrumutat de la băncile din România o sumă totală de 3,33 miliarde de lei.

 

La aceasta se adaugă suma de 2 miliarde de dolari, atrasă de MFP la jumătatea lunii ianuarie, în urma unei emisiuni de obligațiuni cu maturități la 10 și 30 de ani. Secretarul de stat în MFP, Enache Jiru, declarase, la acel moment, că această sumă acoperă tot necesarul de finanțare în valută al României pentru întregul an 2014, urmând ca anul acesta să fie mai ușor pentru gestionarea datoriei de stat.

 

O săptămână mai târziu, pe 23 ianuarie, Finanțele au împrumutat de la instituțiile locale de creditare suma de 278,66 milioane de euro, prin obligațiuni de stat cu cupon cu scadența la cinci ani și cu un randament mediu de 3,18% pe an. Suma urmează să fie folosită pentru refinațarea datoriei publice și pentru finanțarea deficitului bugetar.

 

În total, împrumuturile contractate de Guvern în prima lună a anului în lei, euro și dolari se ridică la aproape 2,5 miliarde de euro. Asta înseamnă câte peste 80 de milioane de euro pe zi.

 

Pentru luna februarie, Ministerul de Finanțe a anunţat un program de împrumuturi de 4,06 miliarde de lei, din care 260 de milioane de lei alocate sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru obligaţiuni de tip benchmark şi 200 de milioane de euro de la băncile comerciale. 

 

Bilanțul anului trecut nu arată deloc bine pentru poporul român. În 2013, Finanțele au împrumutat în total de pe piața internă și externă în lei, euro și dolari 14 miliarde de euro, adică mai mult decât primul acord încheiat în 2009 de România cu instituțiile financiare internaționale.