Finanţare de 140.000 euro pentru „Un interval de 9 minute”, cel mai nou film al lui Porumboiu

Filmul „Un interval de 9 minute” este o coproducţie 42 Km Film (România) şi Les Films du Worso (Franţa).

 

Alături de filmul lui Corneliu Porumboiu au mai fost finanţate, în sesiunea din octombrie, proiectele „Le Passé”, de Asghar Farhadi (autorul filmului „A Separation”, care a primit Ursul de Aur în 2011 şi Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj într-o limbă străină anul acesta), şi „The Cut”, de Fatih Akin.

 

Fondul Consiliului Europei a finanţat în total 18 coproducţii europene.

 

De asemenea, „Un interval de 9 minute” face parte dintre cele 14 producţii finanţate de The World Cinema Aid, un nou fond care susţine cineaştii din ţările în curs de dezvoltare.

 

Proiectul „Un interval de 9 minute” a fost finanţat cu 1.115.000 de lei în urma celui mai recent concurs al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, anul trecut. În aceeaşi sesiune au mai fost finanţate proiectele „După dealuri”, de Cristian Mungiu, şi „La conac”, de Cristi Puiu.

 

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

 

Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producţiei, distribuţiei şi exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 34 de state membre cooperează activ şi susţin acordarea de sprijin financiar pentru coproducţii, distribuţie şi sălile de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herţegovina, Cipru, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ungaria erau la începutul acestui an membre Eurimages.

 

Începând din 1998, România face parte din Comitetul Director al Fondului Eurimages, prin Centrul Naţional al Cinematografiei, şi, până în prezent, au fost realizate 24 de coproducţii cu participare românească, pelicule care au obţinut un sprijin financiar în valoare totală de 7.000.000 de euro. Printre filmele care au beneficiat de fonduri Eurimages se numără „Filantropica” (regia Nae Caranfil), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (regia Cătălin Mitulescu), „Cocoşul decapitat” (regia Radu Gabrea), „Concertul” (regia Radu Mihăileanu) şi „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (regia Adrian Sitaru).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed