Finanțele își proclamă o mare victorie: cel mai scump împrumut

0

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni în valoare de 3 miliarde euro, lansată în data de 27 martie 2019 pe piețele financiare internaționale, au fost încasate cu succes, astăzi, de către Ministerul Finanțelor Publice. Suma atrasă prin această emisiune va consolida rezerva în lei și în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanțare al anului 2019, anunță instituția condusă de Eugen Teodorovici. „Emisiunea evidențiază interesul sporit al investitorilor în euroobligațiunile românești. Atât volumul atras de pe piețele externe de capital, cât și tranșa de 30 de ani, constituie performanțe deosebite și demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. Avem în vedere menținerea în continuare a prezenței României pe piețele externe în vederea completării planului de finanțare previzionat pentru anul în curs și în situația unor condiții de piață favorabile chiar prefinanțarea nevoilor planificate pentru anul următor”, a declarat ministrul Teodorovici.

 

Emisiunea a fost realizată în trei tranșe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani lung, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% și 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani și dobânda de 4,625%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste 2,5 ori. Un număr de 450 investitori au participat în tranzacție, remarcându-se prezența substanțială a investitorilor din SUA, dar și calitatea acestora, mare parte fiind investitori instituționali.

 

Tranzacția a reprezentat o premieră în sensul lansării celei mai lungi maturități pentru o emisiune de euroobligațiuni pe piața euro, respectiv tranșa de 30 ani, dar și în ceea ce privește obținerea celor mai reduse prime de emisiune raportat la nivelul cotațiilor din piața secundară.

 

Prețul pe car îl va plăti România după acest împrumut va fi colosal întrucât s-a făcut la o dobândă ridicată. Senatorul Cîțu susține că este mai mare decât dobând plătită de Grecia, țară care este încadrată de agențiile de rating la categoria nefrecventabilă din punct de vedere investițional. Portughezii se împrumută la 1,3%, țară pe care PSD susține că a bătut-o la PIB, însă nu și la PIB pe cap de locuitor, ungurii la 3%, croații la 1,85% iar bulgarii la 1%.

 

„România a împrumutat 3 miliarde euro pentru care o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde euro, pe parcursul creditului. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, o să plătim chiar mai mult, pentru că dobânda e variabilă. Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României”, a declarat Victor Ponta, liderul Pro România, într-o conferinţă de presă.

 

Finanțele  susțin că strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri pentru toate cele trei tranșe și a calității investitorilor care au plasat ordinele, care a atins un nivel maxim de aproximativ 9 miliarde euro. Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele trei tranșe, costurile au fost reduse gradual cu 20-25 puncte de bază, obținându-se în final niveluri foarte reduse ale primelor de emisiune raportat la nivelul cotațiilor din piața secundară, și anume: 7 ani – prima de emisiune 5 puncte de bază, 15 ani – prima de emisiune 10 puncte de bază și 30 ani – prima de emisiune 10 puncte de bază. Emisiunea a fost intermediată de către JP Morgan Securities plc, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV și Societe Generale.

 

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2019, în conformitate cu OUG 64/2007 privind datoria publică. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2019 de pe piețele externe este estimată la un nivel de cca 4,25 mld EUR. Decizia Ministerului Finanțelor Publice de a emite un volum de 3 miliarde euro, se înscrie în strategia de a asigurare resurselor necesare de pe piețele externe în prima parte a anului, urmând ca în cea de a doua partea anului să procedeze, în mod similar, cu acțiunile întreprinse de alte agenții de datorie din Uniunea Europeană, la prefinanțarea necesităților aferente anului următor, funcție de condițiile de piață.