Finanţele resping în AGA mandatarea avocatului familiei Malaxa pentru semnarea contractului FP

0
„Decizia din AGA este valabilă din acest moment, dar există intenţia unui acţionar minoritar de a mai convoca o altă adunare generală, probabil în ianuarie, în care să pună din nou acelaşi lucru pe ordinea de zi”, a explicat Voicu, prezent în AGA la Fondul Proprietatea.

Finanţele au votat joi în adunarea generală a Fondului prin corespondenţă.

Familia Malaxa, care deţine 8% din acţiunile Fondului Proprietatea, a cerut convocarea AGA pentru alegerea unui mandatar care să semneze contractul cu Franklin Templeton în numele fondului, deoarece Enache Jiru, fostul reprezentant desemnat, a renunţat la mandat.

Preşedintele comisiei de selecţie a administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, a renunţat la începutul lunii octombrie la împuternicirea acordată de acţionari pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, deoarece se afla într-o situaţie contradictorie, după solicitarea Guvernului de renegociere a contractului.

„Având două solicitări contradictorii m-am aflat ca mandatar într-o situaţie contradictorie pentru că s-au dat nişte interpretări juridice (la hotărârea AGA de aprobare a contractului de administrare – n.r.) şi fiecare poate să zică că a avut partea lui de dreptate. Atunci, eu ca mandatar nu sunt cel care trebuie să facă dreptate între ce a înţeles AGA în general şi ce a înţeles acţionarul majoritar”, şi-a motivat Jiru decizia.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, în 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investiţii Franklin Templeton, în contextul în care reprezentanţii acţionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finanţelor, au fost prezenţi la adunare, dar ulterior Finanţele au forţat renegocierea contractului cu Fraklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul are participaţii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, că va lista FP în cel mai scurt timp pe bursa din Bucureşti şi pe o piaţă internaţională, ceea ce ar fi permis acţionarilor să îşi poată valorifica uşor titlurile cu care au fost despăgubiţi. Însă termenul de listare a fost mereu amânat, ultimele declaraţii indicând că intrarea la cota bursei se va face, probabil, în 2010.