FIREA îi amenință pe primarii de sector cu INCINERATORUL de MARI DIMENSIUNI

0

UPDATE: Consiliul General al Municpiului București a aprobat marți o hotărâre prin care aprobă Masterplanul pentru sistemul de management integrat al deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale masterplanului este construirea unui incinerator gigantic de deșeurilor reziduale, rămase după colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a biodeșeurilor. Valoarea incineratorului este de 146,5 milioane de euro și ar urma să fie construit până în 2022. Amplasamentul propus de firma de consultanță Ramboll este pe locul actualei centrale CET Progresu, în Sectorul 4, pe Strada Pogoanelor 1A (G4MEDIA)

–––––––––––––

Administrația Gabrielei Firea a introdus în Master Planul pentru sistemul de management integrat al deșeurilor un incinerator de mari dimensiuni pentru arderea deșeurilor. Soluția este considerată de către consilierul Ciprian Ciucu cât se poate de discutabilă. ”Bucureștiul nu produce atât gunoi cât va trebui să ardă acel incinerator care va costa 230 milioane de euro din care doar 180 de milioane ar urma să fie finanțare europeană. Și pentru că instalația va trebui să meargă, pentru ca investiția să fie justificată, va trebui să facem rost de gunoi care să fie ars la București din țară și import. Filtrele sunt extrem de scumpe și nu am încredere că vor fi schimbate permanent, decontând-se totul în plămânii noștri. Mai mult, cenușile rezultate din arderi sunt extrem de toxice iar depozitarea acestora pentru ca microparticulele otrăvitoare pot fi o altă problemă. Timp de trei ani de zile Firea de la PSD nu a făcut nimic (dar absolut nimic!) în direcția colectării diferențiate și a reciclării. Această soluție nu mai este recomandată în uniunea Europeană din motive evidente (nu e clar, totusi, de ce o finanțează în România). Eu înțeleg că avem o mare problemă cu gropile de gunoi și ar trebui să facem ceva. Dar nu asta. Ce ar fi trebui să facă un primar din primul an, ar fi fost să pună la punct fluxul de colectare si reciclare. Prea complicat, se preferă arderea. Să zic, chiar dacă mă tem de această soluție (tehnică încă neclară), dar pentru că problema este foarte mare, am putea considera această soluție. Întrebarea este de ce este nevoie de un incinerator așa de mare. De ce să ardem aici gunoaie din altă parte?” a spus Ciucu.

Conform unui proiect de hotărâre, Primarii de sector obligați să-și facă norma de gunoi ca să fie ars sau vor fi amendați pentru fiecare tonă lipsă. Iată cantitățile:
Sectorul 1 – 28.130 tone
Sectorul 2 – 43.100 tone
Sectorul 3 – 48.100 tone
Sectorul 4 – 36.000 tone
Sectorul 5 – 33.900 tone
Sectorul 6 – 45.900 tone.

 

Asta înseamnă un total de 235.130 de tone de gunoi pe care dorește Primăria Capitalei să-l ardă la incineratorul uriaș. Pentru fiecare tonă de deșeuri neasigurată, fiecare sector al Municipiului București va plăti în lei contravaloarea aferentă tarifului de tratare termică/tonă.

 

”Incinerarea deșeurilor este o tehnologie poluantă, costisitoare și nesustenabilă care subminează strategia Zero Waste, concept ce promovează zero risipă privind deșeurile prin metode cum ar fi reciclarea și compostarea, și pune o piedică inovației în sectoarele gestionării deșeurilor și energiei. În urma arderii gunoiului rezultă întotdeauna o poluare toxică, indiferent dacă această metodă este implementată pentru producerea de energie, sau doar pentru gestionarea deșeurilor”, scrie România Ecologică