AcasăMoney&PeopleFiricel din Las Fierbinți duce filmul de artă la țară. Actorul a...

Firicel din Las Fierbinți duce filmul de artă la țară. Actorul a demarat festivalul ”Film la sat” în localitatea unde a copilărit

Firicel din Las Fierbinți duce filmul de artă la țară. Nu în satul fictiv din popularul serial de televiziune ci în mai multe localități rurale.

Proiectul său, ”Film la sat” (organizat de asociația ce-i poartă numele- ” CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poţi şi tu”) a debutat în satul său natal, Peștișani, Gorj (unde s-a născut și marele artist Constantin Brâncuși) și continuă weekend de weekend.

Actorul Toma Cuzin i-a avut ca prim spectatori pe părinții săi, care locuiesc în satul sus amintit și unde acesta are de gând să ridice și o pensiune. Alături de Toma Cuzin, în satele unde caravan se oprește, actorul a venit cu prietenii săi din ”Las Fierbinți”- Ionuț Ciocia (”Brânzoi”), Marius Chivu (personajul ”Rață”), regizorul Octavian Strunilă, Tudor Istodor ori Irina Margareta Nistor.

Firicel din Las Fierbinți duce filmul de artă la țară. Actorul a demarat festivalul ”Film la sat”

Născut și crescut la țară, Cuzin (45 de ani), actor ce a jucat și în multe producții cinematografice, amintim ”Hartia va fi albastră” ori ”Despre oameni și melci” (laureat cu Ursul de Aur la Berlin), a plecat de la sat la 11 ani pentru a-și face un rost în viață. Până să ajungă actor, a fost bucătar, dansator la Ansamblul ”Doina Gorjului”, miner și agent imobiliar. ”Oricât am fi de prinși în tumultul cotidian, tendința este să ne întoarcem la origini. Ne plac obiectele vintage, tânjim după o vacanță rurală unde cei mici pot vedea cum arată o fermă de animale, ne bucurăm de vastele câmpuri de rapiță și lavandă care dau bine în poze pe Instagram. Credem că e important să-i facem pe cei mici să aprecieze rădăcinile noastre, locul de unde vine, de altfel, seva artei.  Cei de la sat sunt obișnuiți cu toate acestea, dar le lipsește accesul la cultură. La cultura de calitat”, spune Toma Cuzin.

”Cuzin Toma e numele meu. Deși sunt născut în Sprâncenata, în Olt, Peștișani este locul în care-mi sunt rădăcinile și locul în care am crescut, în care m-am dezvoltat ca om și individ în societate.

Toma Cuzin:”Nu mă deranjează când mă strigați Firicel

După cum poate știți, CV-ul meu se împarte în două: înainte și după 2002. Înainte de actorie și după ce am intrat la actorie. Nu are rost să îmi înșir meseriile, majoritatea îmi știți cariera. Tot ce pot să vă spun: actoria este mediul în care am învățat să îmi cunosc și să îmi accept emoțiile și să le pot exprima în cuvinte. Vorbesc de actorie, dar de fapt mă refer la artă. Menționez arta, dar de fapt vorbesc despre cultură. Cultura ne ajută să ne acceptăm și să ne depășim condiția. Am cunoscut și am trăit între atât de mulți oameni diferiți, iar asta mă ajută să înțeleg în profunzime anumite tipologii ale personajelor. Bineînțeles că nu mă deranjează când mă strigați Firicel. Însă, vă recomand să-l descoperiți pe Carfin în filmul „Aferim!”, film premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internațional de la Berlin. Totodată, vă invit să-l vedeți pe Culai din „Și atunci, ce e libertatea?”, un film în regia lui Andrei Zincă. Mie mi-a plăcut foarte mult și rolul Costi din filmul „Comoara” al lui Corneliu Porumboiu, de asemenea premiat la Cannes.

„Film în sat” este proiectul care a pornit de la dorința mea de a întoarce comunității de unde am plecat din experiența acumulată de mine în ceea ce se numește cultură. De aceea, organizez festivalul de artă „Film în sat”, adaugă popularul actor.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.