Fitch a revizuit perspectiva ratingului băncilor din Turcia la „stabilă”

0

Decizia vine după ce săptămâna trecută Fitch Ratings a revizuit perspectiva pentru ratingul Turciei la „stabilă” de la „pozitivă”, din cauza creşterii riscurilor pe termen scurt la adresa stabilităţii macroeconomice. De asemenea, Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Turciei la „BB plus”, o treaptă sub categoria investment grade. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută a fost confirmat la ‘B’ iar plafonul de ţară a fost confirmat la „BBB minus”.

 

Astfel, perspectiva şi ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale T. C. Ziraat Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. şi Turkiye Kalkinma Bankasi A.S. au fost egalizate cu perspectiva ratingului suveran al Turciei, reflectând faptul că băncile sunt deţinute sau controlate de stat. Calificativele pentru Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (Yapi Kredi), Turk Ekonomi Bankasi A.S. (TEB) şi Denizbank A.S încorporează sprijinul potenţial al acţionarilor externi, care au un rating mai ridicat, fiind vorba de Unicredit S.p.A., BNP Paribas şi Dexia. Plasarea sub supraveghere, cu implicaţii negative, a ratingului ‘BBB’ atribuit Denizbanks pentru datoriile pe termen lung în monedă locală reflectă potenţialul ca acest rating să fie revizuit în scădere dacă banca mamă, Dexia, vinde subsidiara din Turcia unui grup cu un rating mai scăzut.

 

Ratingul ‘BBB minus’ pentru datoriile pe termen lung ale Turkiye Is Bankasi A.S. (Isbank), Turkiye Garanti Bankasi A.S. (Garanti) şi Akbank T.A.S. (Akbank) sunt sprijinite de profilul lor financiar solid, apreciază Fitch, cele trei fiind liderii băncilor private din Turcia, împreună având o cotă de piaţă de 38%.

 

Agenţia apreciază că sectorul bancar din Turcia este bine capitalizat, profitabil şi dispune de lichidităţi. Nivelul creditelor neperformante este scăzut iar creditarea în valută este la un nivel minim.

 

Potrivit Fitch, ritmul de creştere economică a Turciei va încetini la 2,2% în 2012, de la 7,5% în 2011, urmând să revină la 4,5% în 2013. În plus, Fitch estimează că deficitul de cont curent al Turciei va creşte la 9,8% din PIB în 2011 de la 6,5% din PIB în 2010, mult peste media de 2% înregistrată de ţările din categoria de rating ‘BB’, urmând ca în 2012 să se reducă la 7,6% din PIB.

 

Pe piaţa din România sunt prezente Finansbank, divizia din Turcia a celui mai mare grup bancar din Grecia, National Bank of Greece (NBG) şi Garanti Bank, cea mai mare bancă privată din Turcia.