Fitch: Perspectiva economică pentru economiile emergente se deteriorează

0

Agenţia de evaluare arată că perspectiva economică şi de credit pentru economiile pieţelor emergente se deteriorează, în special din cauza accentuării inflaţiei.

„Este vorba despre accelerarea inflaţiei mai degrabă decât consecinţele crizei creditelor, ce reprezintă principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare şi macroeconomice pentru multe din economiile ţărilor emergente”, a spus directorul pentru probleme de finanţe publice internaţionale de la Fitch, David Riley.

„Riscul cu care se confruntă mai multe bănci centrale este că un eşec al controlului presiunilor inflaţioniste va pune presiune asupra cursului de schimb valutar, mai ales dacă Federal Reserve va surprinde pieţele cu majorări ale dobânzii cheie mai devreme de momentul pe care îl anticipează jucătorii”, conform lui Riley.

“Acest lucru ar pune autorităţile de politică monetară în situaţia de a alege între a permite valutelor să se deprecieze, ceea ce va contribui la o amplificare a inflaţiei, sau să intervină ca să îşi susţină monedele naţionale, urcând dobânda cheie mai agresiv, ceea ce ar avea consecinţe negative asupra creşterii economice”, a subliniat Riley.

Activitatea economică a continuat să fie robustă în majoritatea pieţelor emergente, în pofida încetinirii creşterii economice din cele mai industrializate şapte state ale lumii. Fitch estimează că pieţele emergente vor creşte cu 6,2% în 2008, comparativ cu 7,2% anul trecut.

Cu toate acestea, inflaţia s-a accelerat într-un ritm alarmant până la niveluri maxime ce nu mai fuseseră atinse de mai mulţi ani pe multe pieţe emergente.

Reacţia de politică monetară la accentuarea inflaţiei a fost dezamăgitoare, în condiţiile în care mai multe bănci centrale s-au arătat reticente în a majora dobânda cheie şi a permite o apreciere a monedelor naţionale, ca răspuns la ceea ce este perceput ca un şoc extern şi temporar la nivelul preţurilor.

Cu toate acestea, în contextul în care indicele preţurilor de consum din majoritatea ţărilor emergente este semnificativ peste nivelurile ţintite oficial şi este corelat cu majorări salariale, inclusiv în sectorul public, riscul unei spirale salarii-preţuri se accentuează direct proporţional cu aşteptările inflaţioniste.

Scumpirea combustibilului şi a alimentelor creează, de asemenea, presiuni asupra bugetelor guvernelor, pe măsură ce subvenţiile devin tot mai scumpe.

Îngrijorările au fost baza mai multor decizii de coborâre de rating făcute de Fitch în ultimele luni, iar echilibrul între perspectivele pozitive şi cele negative ale ratingurilor a căzut la 3 (12 perspective pozitive/9 negative) de la 16 (19 perspective pozitive/3 negative), nivel la care se situa cu mai puţin de un an în urmă.

Fitch observă că turbulenţele de pe pieţele internaţionale de credit nu au avut un impact evident asupra creşterii creditării din sectorul privat, în timp ce majorarea preţurilor mărfurilor a susţinut creşterea câştigurilor din economiile emergente bogate în resurse.

Agenţia de evaluare avertizează însă că impactul integral al problemelor de pe piaţa americană şi din alte economii avansate va fi resimţit integral în ceea ce priveşte diminuarea cererii de la exporturi.

Sursa: NewsIn