Fitch: Ratingul MOL „BBB minus”, cu perspectivă stabilă, nu este afectat de retrogradarea Ungariei

0

La 6 ianuarie, Fitch a retrogradat cu o treaptă ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locale ale Ungariei, la „BB plus” de la „BBB minus”, respectiv la „BBB minus” de la „BBB”, perspectiva asociată fiind una negativă. De asemenea, plafonul de ţară al Ungariei a fost coborât cu două trepte, până la „BBB” de la „A minus”.

 

Fitch Ratings a confirmat în noiembrie ratingul „BBB minus”, cu perspectivă stabilă, pentru creditele pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, acordat Mol. De asemenea, agenţia a confirmat calificativul pe termen scurt la „F3” şi ratingul „BBB minus” pentru datoriile negarantate în monedă locală şi valută ale companiei petroliere.

 

Deşi ratingul Mol este peste ratingul suveran atribuit obligaţiunilor guvernamentale ale guvernului Ungariei, profilul Mol nu se poziţionează conform caracteristicilor care pot în mod excepţional sprijini un rating peste cel al plafonului de ţară şi o retrogradare a Mol va avea loc în cazul revizuirii în scădere a plafonului de ţară al Ungariei sub „BBB minus”, avertizează Fitch.

 

Ratingurile atribuite Mol reflectă îmbunătăţirea situaţiei financiare a companiei în 2010-2011 şi planului companiei de a finanţa integral cheltuielile de capital din fluxul de numerar operaţional în 2012-2013. În urma achiziţiei companiei croate INA, în 2008, Mol s-a concentrat pe creşterea organică, reducerea costurilor şi îmbunătăţirea eficienţei.

 

Conducerea Mol va continua politica sa financiară prudentă de risc şi va reduce cheltuielile de capital în cazul unui flux de numerar mai scăzut decât s-a estimat, de exemplu în cazul înrăutăţirii situaţiei din Siria, apreciază Fitch.

 

Agenţia nu se aşteaptă la achiziţii semnificative din partea Mol, din cauza situaţiei economice din Ungaria, a condiţiilor dificile din Europa şi a creşterii riscurilor în Siria, unde Mol speră să obţină în acest an 13% din producţia sa de ţiţei şi gaze naturale, şi a dificultăţilor din Croaţia.

 

Profitul Mol a scăzut în trimestrul al treilea din 2011 cu 60%, la 36,4 miliarde de forinţi, faţă de perioada similară din 2010, deşi grupul energetic maghiar a înregistrat o performanţă solidă în sectorul upstream.

 

Profitul net realizat de Mol în trimestrul al treilea din 2011 este, de asemenea, mai scăzut decât cel înregistrat în perioada aprilie-iunie 2011, de 54 miliarde de forinţi, dar depăşeşte estimările analiştilor, care se aşteptau la o pierdere netă de 32,7 miliarde de forinţi.

 

În primele nouă luni din 2011, Mol a realizat un profit net de 183 miliarde de forinţi, în creştere faţă de 67,9 miliarde de forinţi în perioada similară din 2010.

 

Rezultatele Mol au fost sprijinite de aprecierea dolarului, deşi producţia a scăzut uşor.

 

MOL Plc este o companie multinaţională integrată şi independentă, activând în domeniul petrolului şi gazelor, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Grupul MOL derulează operaţiuni în EMEA şi statele membre CIS, având peste 34.000 de angajaţi în întreaga lume. MOL deţine cinci rafinării de mare complexitate în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia. În România MOL deţine 126 de bezinării.