AcasăGeneralFluturaș cu salariul lunar al unui șofer de la STB! ”Sunt multe...

Fluturaș cu salariul lunar al unui șofer de la STB! ”Sunt multe cifre acolo”

Jurnalistul Vitalie Cojocari (Pro TV) a dat publicitatii un fluturas cu salariul pe care il incaseaza un sofer STB. Sindicalistii STB au blocat joi circulatia mijloacelor de transport in comun din Capitala, declansand o greva cu „substrat politic”.

Astfel, conform fluturasului publicat de jurnalist, un sofer STB castiga peste 4.600 de lei pe luna.

„Sunt multe cifre acolo. Ca sa nu gresesc, am intrebat pe cineva din companie, dar am intrebat si la sindicate. Asadar, banii luati de angajatul cu acest fluturas in ultima luna din 2021 ar fi de 4683 lei, avans si lichidare. Un reprezentat al sindicatului mi-a spus pe de alta parte ca salariul de incadrare al soferului este de 4135 lei.

Este asa de cand au transferat contributiile angajatorilor la angajati. Soferii nu isi scot salarile daca nu lucreaza 14 zile consecutiv si 2 sambete plus 2 duminici. Totalitatea veniturilor salariu, sporuri lucru consecutive si sambete plus duminici reprezinta totalul care apare pe fluturas”, a transmis jurnalistul.

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a declarat joi ca greva initiata de sindicalistii din Societatea de Transport Bucuresti (STB) este una ilegala, cu substrat politic, al carei principal responsabil ar fi liderul sindical Vasile Petrariu, in acelasi timp consilier municipal din partea PSD.

„Nu este o greva spontana, asa cum se afirma. Este o greva orchestrata de sindicatul reprezentativ si avem dovezile in acest sens. Si avem deja scrise si depuse plangerile penale impotriva liderilor de sindicat care au orchestrat-o. Si este – dincolo de a fi o greva organizata de sindicat – este o greva politica al carei principal responsabil este domnul Petrariu, consilier general PSD si lider al sindicatului reprezentantiv. Si avem si dovezile si plangerile penale impotriva domniei sale”, a aratat Nicusor Dan intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PMB.

Primarul general si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca soferii STB „au cazut in plasa unor manipulari cu substrat politic”. El a facut apel la soferi sa „inteleaga gravitatea actiunilor lor” si sa reia activitatea, deoarece este afectata viata a sute de mii de bucuresteni care folosesc in mod uzual transportul public.

„Vreau sa le transmit soferilor care participa la aceasta greva ca sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Ii astept la discutii, ii astept sa isi desemneze reprezentanti cu care sa stam de vorba”, a spus Nicusor Dan.

Edilul general a subliniat ca exista obligatia legala conform careia, pentru servicii importante, precum transportul public, sa fie asigurata o treime din activitate.

„Actiunea in instanta este scrisa, este depusa la Tribunalul Bucuresti de catre STB, prin care solicita judecatorilor sa constate ca aceasta actiune este ilegala si sa dispuna sa reia lucrul. Va fi un litigiu pe care l-a initiat STB – fiind un conflict de munca intre STB si angajatii STB -, va fi o cerere de interventie din partea Municipalitatii, care este si ea scrisa, pentru ca aceasta greva afecteaza viata a sute de mii de bucuresteni”, a mai spus el.

Primarul general a multumit Metrorex pentru ca a suplimentat transportul, iar Politiei si Jandarmeriei pentru faptul ca s-au mobilizat in vederea informarii populatiei care astepta in statiile STB fara sa stie de greva. Nicusor Dan a atras atentia asupra faptului ca in timpul starii de alerta nu ar trebui organizate greve.

„Avem o greva la serviciul public de transport, la STB – o actiune foarte grava, care afecteaza foarte multi bucuresteni de toate categoriile: copii care trebuie sa mearga la scoala, oameni care trebuie sa mearga la serviciu, pensionari care poate trebuie sa mearga la un consult medical. Este o greva ilegala pentru multe motive. In primul rand, suntem in stare de alerta si in stare de alerta nu se fac greve. Exista o lege a dialogului social care obliga ca inainte de o greva sa existe niste pasi procedurali, tocmai pentru ca patronatul – in cazul nostru, consiliul de administratie – sa poata sa ia cunostinta de revendicari”, a explicat edilul.

Sindicalistii din Societatea de Transport Bucuresti (STB) au intrerupt lucrul joi dimineata. Metrorex a introdus in circulatie toate trenurile disponibile din flota si va circula in orele de varf la un interval minim posibil, a informat compania.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov (TPBI) a facut apel la conducerea STB si la salariatii operatorului sa asigure cel putin o treime din capacitatea de transport necesara atat in Bucuresti, cat si in zona metropolitana.

Ultimele Articole