FMI a îmbunătăţit prognoza privind scăderea economiei româneşti din 2009, la aproximativ 7%

„Perspectivele macroeconomice ale României par mai bune decât la începutul lui noiembrie, datorită unei cereri externe mai puternice. Ne aşteptăm acum ca în 2009 contracţia economică să fie de circa 7%, iar rezultatul din 2010 va fi unul pozitiv, respectiv o creştere de circa 1,3%”, a spus Franks, într-un comunicat al instituţiei.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara miercuri seară, pentru NewsIn, că guvernul şi FMI au îmbunătăţit progoza de creştere a PIB de la 0,5% la 1,3%, iar noua estimare a PIB în 2010 este de 538,9 miliarde lei.

Şeful FMI evidenţiază că datele preliminare privind bugetul sugerează că ţinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB ar putea fi atinsă, în condiţiile în care cheltuielile rămân sub control în săptămâniile ce urmează până la finalul anului.

„Această performanţă este în mod deosebit încurajatoare, în condiţiile unui mediu politic şi economic dificil. Pieţele au rămas stabile, în pofida incertitudinilor politice recente, şi nu ne aşteptăm la dificultăţi mari în finanţarea deficitului bugetar în următoarele luni”, a mai spus Franks.

Oficialul FMI a precizat că Fondul şi Comisia Europeană au agreat cu guvernul, la nivel tehnic, conţinutul proiectului de buget pe 2010.

„Pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB (în 2010, n.r.), au fost agreate măsuri de ajustare cu 2,5 puncte procentuale, mai ales în ce priveşte cheltuielile. Pentru a merge mai departe, bugetul final va trebui să ia în calcul parametrii agreaţi. Este de asemenea, important ca în următoarele săptămâni să aibă loc progrese în ce priveşte reformele structurale începute, precum sistemul de pensii şi legea responsabilităţii fiscale”, a mai spus Franks.

El a adăugat că o misiune comună a FMI, CE şi Banca Mondială ar putea veni în ianuarie în România pentru a finaliza cea de-a doua misiune de evaluare a României din cadrul pachetului de asistenţă financiară, o dată ce noul guvern va fi instalat.

„Datorită progreselor de până acum, suntem optimişti că lucrurile vor avansa cu rapiditate până la şedinţa board-ului FMI de la jumătatea lui februarie. Dacă decizia este favorabilă, tranşa poate fi dată României”, a mai spus oficialul FMI.

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene pentru un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an şi de 5,9% din PIB în 2010, în cadrul acordului de finanţare în valoare totală de 20 miliarde euro. După primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la circa 6% din PIB, potrivit datelor preliminare ale Finanţelor.

O echipă restrânsă a FMI s-a aflat de luni până miercuri la Bucureşti pentru discuţii cu Finanţele pe tema bugetului de stat pe 2010 şi pentru a pregăti o nouă misiune completă de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi în ianuarie, după formarea guvernului şi elaborarea programului de guvernare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed