FMI vine la Bucureşti pentru a evalua stricăciunile făcute în economie de scandalul politic

0

„Trebuie început, în primul rând, prin restabilirea încrederii Occidentului, a pie­ţelor. Trebuie continuat cu respectarea plângerilor lor, de la combaterea corupţiei la chestiunile de natură legislativă cum ar fi, de exemplu, acelea în materie de atragere de fonduri europene – să nu se mai fure banii. Trebuie să respectăm regulile Uniunii Europene dacă mai vrem să fim în UE şi dacă mai vrem banii lor”, comentează analistul financiar Dragoş Cabat. Şi, întăreşte el: peste toate încrederea este esenţială.

 

Leul a scăzut cu peste 7% de la începutul anului. Dar jumătate din această depreciere s-a întâmplat în ultimele săptămâni de criză politică.

Încrederea poate fi restabilită şi menţinută prin politici economice echilibrate. Episodul referendumului a trecut, dar, cu sau fără Traian Băsescu la Cotroceni, nu trebuie uitat că România nu a sfârşit cu alegerile – urmează alegerile legislative. În aceste condiţii, respectarea ţintei de deficit este principala armă a menţinerii încrederii şi abia alte măsuri ar putea contribui la consolidarea acesteia.

 

La modul declarativ, Guvernul pare să fie conştient de fragilitatea situaţiei, aceasta fiind şi raţiunea anunţului unui nou posibil acord de tip preventiv cu FMI pentru perioada 2013-2015.