Fondul suveran de investiţii al Norvegiei se opune ca Paolo Scaroni să devină preşedintele consiliului de administraţie al grupului Enel

0

Fondul din Norvegia se alătură altor acţionari ai Enel care se opun numirii lui Scaroni, din cauza preocupărilor legate de guvernanţa companiei susţinută de stat.

Fondul va vota în favoarea lui Marco Mazzucchelli, a spus acesta vineri, pe site-ul său. Mazzucchelli  este un fost bancher care este candidatul la funcţia de preşedinte propus de fondul speculativ Covalis Capital, într-o provocare adresată Trezoreriei Italiei, cel mai mare acţionar al Enel, cu aproape 24% din acţiuni.

Lupta pentru nominalizările în consiliul de administraţie se dezvoltă într-un test mai amplu al influenţei Romei asupra companiilor susţinute de stat care sunt listate la bursă, iar rezultatul votului acţionarilor Enel din 10 mai pare incert.

Trezoreria l-a nominalizat luna trecută pe preşedintele clubului de fotbal AC Milan, Scaroni, fost director general atât al Enel, cât şi al grupului energetic Eni, pentru a prezida compania.

Roma l-a mai propus pe Flavio Cattaneo, vicepreşedintele operatorului de trenuri de mare viteză Italo, să-l înlocuiască pe Francesco Starace, care este director general din 2014.

Covalis, care deţine un pachet de acţiuni de aproximativ 1% la Enel, şi-a prezentat propria listă de candidaţi la consiliu şi a declarat că nominalizările Trezoreriei subminează ”democraţia acţionarilor”.

În timp ce l-a susţinut pe Mazzucchelli pentru funcţia de preşedinte, fondul suveran norvegian a declarat că îi va sprijini pe alţi nominalizaţi în consiliul de administraţie, propuşi de asociaţia de administratori de active Assogestioni, care reprezintă investitorii instituţionali.

Fondul norvegian deţinea o participaţie de 2,17% din Enel, la sfârşitul anului 2022, arată cele mai recente date disponibile despre fond.

Sindicatele italiene Filctem Cgil, Flaei Cisl şi Uiltec Uil şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul bătăliei asupra modului în care este condusă compania, cerând investiţii sporite şi protecţia drepturilor lucrătorilor.

”Nu vom fi spectatori pasivi ai disputelor financiare, vrem să avem un impact asupra alegerilor strategice făcute de companii”, au spus cele trei sindicate într-un comunicat comun.