x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

Fondul Suveran de Investiții: Statul mulge companiile profitabile la două mâini

Undă verde de la guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare – executivul a adoptat joi proiectul de ordonanță de urgență care stabilește cadrul general de înființare. Nu se știu însă companiile care vor fi incluse în proiect și nici nu se cunoaște cu exactitate destinația banilor.

Author: Cristina Popovici | Sursa: rfi.ro | Publicat: 17.11.2018, 16:18

Oricât de bune ar fi intențiile, rezultatul va fi unul singur: în lipsa unei strategii clare de management, statul va acapara companiile și va căuta să-și extindă sursele de finanțare pentru propriile politici, e de părere analistul economic George Vulcănescu. Chiar dacă e construit după alte principii, acest instrument de investiții ar fi trebuit copiat după un model de succes. La îndemână este comparația cu Polonia, explică, la RFI, George Vulcănescu:

 

G.V.: Faptul că statul golește visteria companiilor pentru a-și umple golurile din zona deficitului bugetar este un aspect. Cam la fel vor funcționa lucrurile și în continuare. Statul va încerca să mulgă companiile pentru ca acesta să poată finanța prezumtivele proiecte.

 

Rep.: Dar se schimbă mulgătoarea.

 

G.V.: Da. Pentru că în momentul ăsta Fondul devine practic reprezentantul statului în Consiliile de Administrație. Statul mulge prectic la două mâini: mulge Fondul și mulge și companiile.

 

Mai multe, pe rfi.ro.