Fonduri de 300 mil. euro pentru regenerabile, blocate de lipsa legilor

“Până acum, niciun proiect nu a accesat fondurile disponibile, sub niciuna dintre formele prevăzute de lege, din cauza lipsei legislaţiei secundare, a ghidurilor şi normelor metodologice necesare, deşi energia regenerabilă este în prezent domeniul-vedetă al investitorilor”, a explicat Miruna Suciu. În replică, directorul general din cadrul Ministerului Economiei Alexandru Săndulescu, responsabil de domeniul energetic, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va semna în viitorul apropiat 14 proiecte pe energie regenerabilă, deja aprobate, în valoare totală de 80 milioane de euro.

“Avem 14 proiecte aprobate, cu o valoare totală de 80 milioane de euro, şi care urmează să fie semnate în viitorul apropiat. O parte dintre acestea pot fi semnate până la sfârşitul săptămânii viitoare”, a punctat Săndulescu. De altfel, el a mai spus că întârzierile în acest caz au fost generate şi de faptul că anumite companii au avut probleme în asigurarea cofinanţării. Printre firmele interesate de accesarea de fonduri europene pentru investiţii în producţia de energie din surse alternative se numără European Food, a fraţilor Micula, dar şi Hidroconstrucţia sau Renovatio Trading.

"Acest decalaj ne «costă» destul de scump, atât din punct de vedere economic, cât şi în ceea ce priveşte concretizarea oportunităţilor de dezvoltare energetică, pe care fie le ratăm, fie le întârziem, iar pe timp de criză n-ar trebui să ne permitem un asemenea lux", a mai afirmat avocatul din cadrul casei de avocatură Muşat&Asociaţii.

În perioada 2008-2013 sunt disponibile 200 milioane de euro pentru proiecte de energie regenerabilă, din care 169,7 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 30,3 milioane de euro sunt fonduri de cofinanţare publică asigurate de la bugetul de stat. La această sumă se adaugă fondurile disponibile prin intermediul Ministerului Mediului, estimate la peste 100 milioane de euro.

Oficialii Ministerului Economiei au mai spus că până la finele anului ar urma să fie aprobat un ordin al ministrului cu un ghid al solicitantului de fonduri europene mai puţin stufos şi mai puţin complicat.

“Pentru că au existat plângeri, la următoarea cerere de proiecte vom externaliza evaluarea”, a mai punctat Alexandru Săndulescu.

Potrivit directorului din cadrul Ministerului Economiei, preţul energiei nu poate decât să crească pe termen mediu şi lung. Cauzele scumpirii sunt internalizarea costurilor suplimentare generate de achiziţia de drepturi de emisii de dioxid de carbon, măsurile luate de stat pentru promovarea surselor regenerabile de energie – certificate verzi, dar şi eventualele creşteri de preţuri ale combustibililor fosili.

Conform specialiştilor, în timp, preţul energiei clasice poate depăşi preţul energiei produse din surse regenerabile. Alexandru Săndulescu a mai spus tot ieri şi că, teoretic, preţul energiei ar trebui să crească de la 1 ianuarie 2010, dar că ANRE ar putea ajusta anumiţi indicatori pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed