Forumul Economic de la Davos se întoarce la amploarea de dinainte de pandemie, dar cu provocări noi. Reuters: Există un fel de mahmureală înainte de a fi început petrecerea

Un număr record de lideri politici şi de afaceri sunt aşteptaţi să vină la Davos, iar aterizările avioanelor comerciale, private şi guvernamentale pe aeroportul din Zurich sugerează că numărul total de participanţi este la nivelul de dinaintea pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, direcţia pentru viitor – şi mai ales răspunsul la întrebarea cine îl va controla – este mai tulbure ca niciodată.

Şefii de corporaţii şi din domeniul financiar, care nu au venit la reuniunea –  discretă – de la Davos din mai anul trecut, s-au întors acum la marea reuniune. Şeful JPMorgan, Jamie Dimon, un obişnuit al conferinţei, va fi însoţit de lideri de pe Wall Street, printre care David Solomon de la Goldman Sachs şi James Gorman de la Morgan Stanley. Directorul executiv al Chevron, Mike Wirth, şi Bernard Looney de la BP vor reprezenta marile companii petroliere care par să revină în forţă.

În total, Forumul Economic Mondial se aşteaptă să primească aproximativ 2.700 de lideri din 130 de ţări, inclusiv 370 de personalităţi publice.

Cu toate acestea, aparenta revenire la ”business as usual” la Davos nu face decât să evidenţieze schimbările care au avut loc de la ultima întâlnire în formulă completă a elitelor. Pandemia şi invazia Rusiei din Ucraina au adăugat şi mai multă tensiune în lumea globalizată şi deja cu fricţiuni pe care Davosul o întruchipa.

Între timp, liderii politici responsabili de modelarea noii ordini mondiale stau, în mare parte, acasă. Preşedintele american Joe Biden nu face deplasarea – spre deosebire de predecesorul său. Deşi se aşteaptă să vină câţiva membri ai Congresului american, aceştia nu sunt deloc figuri foarte cunoscute pe plan internaţional. Cel mai important reprezentant al Chinei este vicepremierul Liu He. Premierul britanic Rishi Sunak, care se confruntă cu o economie în recul şi cu greve ale angajaţilor din sectorul public, rămâne, de asemenea, acasă.

O plimbare pe Davos Promenade, principala arteră a oraşului, unde ţările şi corporaţiile ocupă temporar vitrinele magazinelor, subliniază această schimbare. Polonia şi Indonezia au o prezenţă proeminentă, dar alte delegaţii naţionale afişează mesaje mai discrete. Arabia Saudită are câteva bannere vizibile care promovează NEOM, zona sa economică futuristă. Emiratele Arabe Unite promovează, în schimb, toleranţa.

Companiile de criptomonede, care au fost prezente la întâlnirile anterioare, au în mare parte o prezenţă discretă, fiind înlocuite de companii ce promovează tehnologii precum blockchain. Companiile de tehnologie consacrate, precum Workday, Salesforce, Cisco, Qualcomm şi Meta Platforms domină, în schimb, scena stradală. Poate că cel mai suprinzător nou chiriaş este, însă, Manchester United, clubul din prima ligă engleză, care caută un cumpărător.

Intanto Davos si accende con le insegne delle corporation che trasformano la promenade in una galleria di uffici e lounge. Big tech, India e paesi asiatici tra i più attivi.

— andrea cabrini (@acabrini)

Schimbarea reflectă o lume care a devenit introspectivă şi mai puţin închegată, comentează Reuters. Pe măsură ce marile companii îşi diversifică lanţurile de aprovizionare, guvernele şi regiunile concurează dur pentru afaceri. Legile lui Biden menite să reducă inflaţia prevăd subvenţii pentru producţia americană, încurajând guvernatori precum J.B. Pritzker din Illinois să atragă investiţii în statul lor. Forumul Economic Mondial şi fondatorul său, Klaus Schwab, au recunoscut în parte această situaţie denumind conferinţa „Cooperare într-o lume fragmentată”.

Forumul Economic Mondial va avea loc la Davos, în Elveţia, în perioada 16-20 ianuarie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed