Fostul economist-șef al BCE: Franța va avea nevoie de sprijinul băncii europene

0

La un an după ce președintele BCE Mario Draghi a spus că va face ” tot ceea ce este necesar”, pentru salvarea monedei unice, Stark spune că se teme că în curând BCE va fi obligată să susțină Franța prin cumpărarea obligațiunilor guvernamentale.

 

Programul de cumpărare a titlurilor de stat a fost destinat pentru salvarea țărilor puternic îndatorate, precum Italia și Spania. „Dar presiunea va forța utilizarea acestui instrument și pentru salvarea finanțelor franceze”, apreciază Stark. Mai mult, BCE s-ar putea să se vadă în situația de a activa acest program fără ca acesta să fie corelat cu măsuri stricte de reformă fiscală așa cum este prevăzut.

 

Aceasta contrastează cu insistența lui Draghi ca orice cumpărare de tiluri de stat să fie condiționată de respectarea strictă a unui asemnea program.

 

Stark a fost un personaj-cheie în conducerea BCE și demisia sa în 2011 – zvonurile fiind legate de dezacordul său față de programul de cumpărare de obligațiuni ale statelor cu probleme financiare – i-a surprins pe mulți analiști. Banca europeană a început să achiziționeze obligațiuni în luna mai 2010, după ce a fost aprobat ajutorul de urgență destinat Greciei.

 

Stark recunoaște că discursul lui Draghi „tot ceea ce este necesar” a calmat piețele financiare. „Dar mă îndoiesc că liniștea este una de durată”, spune el.

 

Dar alți economiști nu împărtășesc pesimismul lui Stark. Aceștia amintesc că previziunile sumbre privind supraviețuirea euro au fost infirmate acum doi ani, după cum și cele făcute în urmă cu un nu s-au adeverit. Planul lui Draghi a avut efectul scontat iar rezultatele sunt spectaculoase.

 

Stark spune că o soluție sustenabilă pentru rezolvarea crizei nu a fost încă găsită și că în realitate Draghi nu a făcut altceva decât să cumpere ceva timp pentru guvernele care erau amenințate cu intrarea în incapacitate de plată. „Dar acel extra-timp a rămas nefolosit”, a încheiat Stark în interviul pentru Handelsblatt.