Fostul ministru Mihail Dumitru şi alţi doi români au primit posturi la Bruxelles, în cadrul CE

Mihail Dumitru a fost unul dintre miniştrii remaniaţi de premierul Emil Boc la începutul lunii septembrie a acestui an.

 

Practic, Dumitru va lucra acum la Bruxelles cu Dacian Cioloş, fost ministru al agriculturii în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, devenit la începutul acestui an comisar pentru agricultură, desemnat din partea României. Dumitru era considerat, de altfel, un apropiat al lui Dacian Cioloş.

 

Ca şi Cioloş înainte de a fi ales în Comisia Barroso II, ultima funcţie ocupată de Mihail Dumitru înainte de a primi postul la Bruxelles era de consilier prezidenţial. La începutul lunii septembrie, imediat după remanierea sa din funcţia de ministru al agriculturii, preşedintele Traian Băsescu îl numise şef al comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

 

Înainte de a deveni ministru al agriculturii, în decembrie 2009, Mihail Dumitru fusese, la Bruxelles, negociator-coordonator al Programului de Dezvoltare Rurală pentru România. El era considerat un tehnician, iar în guvernul Boc a fost numit ca independent. De altfel, mărturisea fostul ministru, motivul pentru care ar fi fost remaniat a fost acela că nu a avut sprijin politic şi nu ar fi cedat unor presiuni venite din partea unor oameni politici.

 

El declarase, după remaniere, că are intenţia de a se întoarce la Bruxelles în 2011.

 

Dumitru, în vârstă de 46 de ani, s-a născut în judeţul Dâmboviţa. În 1988 şi-a luat licenţa în Economie Agrară la ASE şi este doctor în economie.

 

Comisia Europeană a făcut marţi peste 20 de numiri în posturi manageriale, dând curs cererilor de o mai bună echilibrare a personalului din punct de vedere geografic.

 

Astfel, alţi doi români au mai obţinut marţi posturi în Comisia Europeană. Este vorba de Tudor Constantinescu, directorul executiv al Institutului European pentru Performanţa Clădirilor, care a devenit consilier principal în Departamentul pentru energie al Comisiei Europene şi de Cătălin Fotache, în prezent director general la United Technologies Research Centre din Statele Unite, care a fost numit consilier principal în Departamentul de cercetare al Comisiei Europene.

 

Comisia a făcut 23 de numiri în 13 departamente, în cadrul celei de-a treia serii de numiri de când Comisia Barroso II a început să funcţioneze, în februarie. Ca parte a acestei reorganizări, şapte posturi au fost rezervate pentru state membre care s-au alăturat UE în 2004 şi 2007.

 

Comisia a mai anunţat marţi că a decis să dea curs recomandării Consiliului de Miniştri şi Parlamentului European numindu-l pe Giovanni Kessler în funcţia de director general al oficiului antifraudă al UE, OLAF. Kessler, membru al parlamentului italian şi fost procuror antimafia, va avea în subordine la OLAF 500 de oameni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed