Franklin Templeton contra-atacă în cazul mega-donaţiei Romgaz către Stat

0

„S-a solicitat Curţii de Apel Alba Iulia anularea deciziei adunării generale a Acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie 2010 prin care a fost aprobată o donaţie de 400 de milioane de lei către statul român“, a anunțat Franklin Templeton, acum o jumătate de oră.

 

Administratorii  Fondului Proprietatea (FP)  continuă, astfel, gherila împotriva funcţionarilor Guvernului şi a judecătorilor care ignoră drepturile acţionarilor minoritari.

Franklin Templeton susţine că donaţia „reprezintă în fapt o naţionalizare a profiturilor, ţinând cont că donaţia către statul român a fost făcută din profiturile Romgaz din anii anteriori, care nu au fost distribuite acţionarilor“.

Au fost încălcate flagrant şi reglementările procedurale  care sunt menite să împiedice abuzurile:

„•    Procurile pentru reprezentanţii Ministerului Economiei au fost emise pe 29 noiembrie 2010, cu doar o zi înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor, nerespectând obligaţia statutară de a emite astfel de procuri cu 48 de ore în avans, aşa cum prevede legea.

•    Prevederile legale referitoare la convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor au fost încălcate, întrucât în convocator nu a fost inclusă suma propusă pentru donaţie, 400 milioane lei. Această sumă a fost anunţată numai în timpul Adunării Generale a Acţionarilor“, se mai spune în comunicatul FP.  

Reprezentanții FP acuză funcționarii Guvernului care au votat donația că au încălcat „esenţa guvernanţei corporative şi a managementului corect al unei companii. Credem cu fermitate că în acest caz, Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar, a fost tratat în mod nedrept şi în acest sens vrem să îi asigurăm pe acţionari că suntem determinaţi să le apărăm interesele. Vom continua să luăm toate măsurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Scandalul donaţiei Romgaz nu face decât să ridice coeficientul de risc alocat investiţiilor în România, potrivit celebrului dr Mark Mobius, supranumit „guru“ al pieţelor emergente şi totodată preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group.

„Pentru investitorii străini care se uită la România, unul dintre cele mai evidente riscuri luate în calcul în decizia de investiţie se referă  la managementul corect al companiei, şi, mai important, la managementul în interesul TUTUROR acţionarilor, în particular, al acţionarilor minoritari. Investitorii străini ar trebui să poată investi cu încredere în companii româneşti, fără teama de a fi afectaţi de practicile de guvernanţă corporativă neadecvate.

România trebuie să înţeleagă (…) și să stabilească ce măsuri sau îmbunătăţiri sunt necesare pentru a oferi investitorilor încredere în modul în care companiile sunt conduse. România nu îşi poate permite să rămână în urmă, mai ales în contextul în care competiţia din partea altor ţări emergente care sunt cu adevărat determinate să atragă investiţii străine este acerbă”, a declarat Mark Mobius.