Fraudă în Parlamentul European – OLAF analizează conturile membrilor PE

Delapidare şi fraudă la scară largă – la astfel de cazuri se rezumã raportul, conform democrat-liberalului Chris Davies, unul din puţinii europarlamentari care au putut vedea studiul confidenţial. Fiecare europarlamentar primeşte anual peste 180.000i de euro pentru plata angajaţilor, cu toate că există cazuri în care parlamentarii nu au nici un subaltern.

Totodată, raportul care nu da nici un nume indică şi cazuri în care europarlamentarii îşi angajează soţiile sau chiar copiii ca asistenţi. Un exemplu este dat de cotidianul The Times: desi are doar 19 ani, fiul europarlamentarului Nigel Farage este angajat ca asistent al Parlamentului European. Iar soţia aceluiaşi europarlamentar primeşte anual aproape 32.000 de euro ca secretară a lui Farage.

Europarlamentarul român Daniel Dăianu spune că studiul ar trebui făcut oficial, iar vinovatii nu ar trebui să rămână nepedepsiţi pentru fapte „mai mult decât reprobabile”, aşa cum le caracterizează oficialul român. ” Toţi avem dreptul să citim un asemenea raport şi sper să pot să îl citesc şi eu”, a declarat Dăianu pentru The Money Channel.

Deşi raportul există de câteva luni,informaţiile au ieşit la iveală abia după ce parlamentarul Chris Davis a citit rezultatul anchetei.”Am înţeles totuşi că acest raport a fost elaborat de mai mult timp. O altă întrebare este de ce numai acum se vorbeşte despre acest raport dacă faptele sunt aşa de grave. Cine a avut interesul ca acest raport să nu apară la timp? Sunt alegeri care bat la uşă pentru Parlamentul European. Raportul se pare că a fost finalizat cu luni în urmă”, a  mai spus Dăianu.

Chiar dacă există 1.500 de asistenţi acreditaţi la Bruxelles, aleşii europeni au dreptul la rândul lor să încheie contracte cu diferiţi furnizori de servicii pentru a angaja alţi asistenţi. Problema apare în cazurile unde acele companii nu sunt nici măcar înregistrate în Belgia, aşa cum prevede statutul Parlamentului. „Există un contract prin care banii au fost viraţi unui furnizor de servicii din industria lemnului”, susţine un alt europarlamentar, Jans-Peter Bonde.

Analiza raportului de către OLAF ar putea dura chiar şi două luni, iar abia apoi oficiul anti-fraudă ar putea decide deschiderea unei anchete.

Secretarul General al PE urmează să propună un sistem unic pentru recrutarea şi administrarea echipelor euroaprlamentarilor, care însă ar putea intra în vigoare după alegerile din iunie 2009, potrivit unor oficiali.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed